Referat - Act venetian - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
490
Etichete
act, venetian, analiza
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Drama, specie dramatica tipica pentru perioada moderna, isi contureaza individualitatea intr-un proces indelungat, de renuntare treptata la sistemul normativ provenit din antichitate care prescria regulile creatiei teatrale. Atat drama, cat si comedia sunt specii ale genului dramatic, dar se deosebesc prin mai multe aspecte. Comedia e menita sa-i inveseleasca pe cititori sau pe spectatori, pe cand drama expune momente de maxima intensitate din viata personajelor. Spre deosebire de drama, in derularea careia un moment decisiv il constituie Renastarea engleza, in special opera lui William Shakespeare, comedia a aparut inca din antichitate si a fost analizata in opozitie cu tragedia.
      Experienta traita de catre Camil Petrescu in primul razboi mondial il constituie momentul aparitiei primelor variante ale dramelor "Jocul ielelor" si "Act venetian". "In poezie, in drama, in roman, in eseuri, d. Camil Petrescu a pus aceeasi febrila pasiune de a smulge din sufletul sau o lume noua, lumea sa." (Liviu Rbreanu, "Patul lui Procust", in "Romania literara", 1983)
      Piesa "Act venetian" a fost publicata, in prima varianta (cea intr-un act) in 1929, in volumul "Teatru.Mioara.Act venetian", in "Caietele Cetatii literare", iar in varianta definitiva (ca piesa in trei acte), in "Teatru", vol.II, aparut la Editura Fundatiilor in 1946.
      Actiunea se petrece in Venetia in secolul al XVIII-lea, intr-o vreme in care cetatea, odinioara mare putere maritima, se afla in decadere. Pietro Gralla, fost corsar, ajuns comandant al flotei venetiene prin fapte de vitejie si iscusinta militara, trebuie sa organizeze o lupta navala. In incordarea dinaintea bataliei, Gralla o are alaturi pe Alta, sotia sa, fosta actrita. Pietro are o intrevedere cu Cellino, tanar nobil venetian "inzorzonat cu maniere de curte", numit, datorita originii sale, capitan al unei nave de razboi. Gralla e dezgustat de frivolitatea si lasitatea tanarului.
      In vreme ce Gralla urma sa plece pe mare, Alta i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org