Referat - Afaceri atomice - Klaus Fuchs si conspiratia sa

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
387
Etichete
afaceri, atomice, klaus, fuchs, conspiratia
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

AFACERI "ATOMICE" - KLAUS FUCHS SI CONSPIRATIA SA




Fizicianul de origine germana (nascut la data de 29 decembrie 1911, în Russelsheim) Klaus Fuchs, cercetator de prim rang în cadrul proiectului n.trad.-n.a. Manhattan, era arestat la data de 3 februarie 1950 pentru vindere de informatii „delicate” aliatiilor postbelici sovietici, în materie de logistica pentru fabricarea primei bombe atomice „rosii”.

Urmarile directe si indirecte ale arestarii lui Fuchs au fost anchetarea „succinta” si executarea (prin electrocutare, în incinta închisorii n.trad.-n.a. Sing-Sing din San Francisco, S.U.A., în decursul lunii iunie, trei ani mai târziu) altor doi cercetatori de origine germana, care activau pentru acelasi proiect, acestia fiind: sotii Julius si Ethel Rosenberg; dar si cu arestarea de catre n.trad. BFI (n.a. FBI) a altor agenti dubli, precum au fost: Harry Gold si David Greenglass, cumnatul lui Ethel Rosenberg.

Povestea vietii (de cercetator „pionier”) lui Fuchs începe în Marea Britanie, Scotia, unde s-a refugiat alaturi de întreaga sa familie în decursul anului 1933, pe când se preconiza iminenta ascensiunii la guvernul post-kaizerian a PSMG (Partidului Social – Muncitoresc German), fugind de teama persecutiilor evidente la care acesta ar fi fost supus în cazul în care s-ar fi descoperit simpatiile sale pro extrema stânga (comunism). Tot în Marea Britanie si-a obtinut si doctoratul în Fizica, specializându-se mai târziu pe un „tarâm” complet nou al acesteia: Fizica atomica.

Odata obtinându-si doctoratul în aceasta disciplina, oficialii guvernamentali britanici, actionând în numele cauzei antinaziste, i-au propus lui Klaus Fuchs sa participe la un proiect pentru fabricarea „Bombei-tuturor-bombelor” (atomice), denumindu-i-l: n.trad. Aliaje tubulare (n.a. Tube Alloys). Ulterior recrutarii sale de catre serviciile secrete britanice, agentii sovietici l-au „interceptat” în decursul anului 1943, convingându-l sa le vânda informatii în legatura cu progresul britanic în


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org