Referat - Analiza avantajului comparativ in comertul exterior

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
338
Etichete
analiza, avantajului, comparativ, comertul, exterior
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi



ANALIZA AVANTAJULUI COMPARATIV
IN COMERTUL EXTERIOR


Preturile umbra si impactul politicii comerciale asupra economiei nationale

Regulile jocului asociat unei concurente perfecte conduc catre cea mai eficienta alocare a resurselor. Dar in economie exista monopoluri perfecte/imperfecte care aduc modificari in structura preturilor si denatureaza alocarea resurselor. Unii economisti sustin ca distorsiunile preturilor curente sunt eliminate, iar costurile factorilor de productie sunt estimate intr-un mod obiectiv prin calculul unor “preturi umbra” ale resurselor si ale ratei de schimb.

Pentru a analiza efectul politicilor comerciale asupra economiei pot fi folosite modele sectoriale sau modele de echilibru general. In continuare voi prezenta modelul de echilibru general al lui Edward Tower.
Voi considera o economie deschisa in echilibru pe termen scurt cu ocupare deplina a factorilor de productie – inclusiv forta de munca. Fiecare din cele N bunuri produse la intern sunt supuse uniu impozi pe consum:

unde este matricea diagonala a impositelor pe circulatie, vectorul coloana a preturilor la consumatori, vectorul coloana a preturilor la producatori. Prin diferentiere obtinem:

(1)

Voi asuma ca sunt comercializate (importate si exportate) T bunuri, din care Q sunt contingentate si T-Q sunt supuse taxelor vamale. Cresterea propotionala a importurilor nete ale tarii este:


Unde e elasticitatea ofertei excedentare de bunul i a restului lumii, iar schimbarea proportionala a preturilor internationale pentru bunul i. Prin diferentiere obtinem:

,

fiind pant


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org