Referat - Andrei Saguna

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
320
Etichete
andrei, saguna
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Universitatea de Vest din Timisoara
Facultatea de Litere, Istorie si Teologie
Sectia Biblioteconomie











ANDREI SAGUNA
Lider spiritual al românilor transilvaneni din secolul XIX







Coordonator:
Lect. univ. drd. Thomas Remus Mochnacs


Întocmit:
Morariu Maria
Anul I Biblioteconomie









Timisoara


2006

Framântarile politice din Europa sfârsitului de secol XVIII, au marcat viata locuitorilor Transilvaniei într-o maniera decisiva, ce se va cristaliza în miscarile de emancipare nationala din prima jumatate a veacului urmator.
Transilvania, ca parte integranta a imperiului habsburgic, prezenta câteva particularitati: pluralismul etnic, lingvistic si confesional, care vor influenta manifestarile diferite ale iluminismului si romantismului în aceasta parte a imperiului.
În acest mediu compozit, Transilvania este marcata de grave inechitati. Iosif al II-lea, înca din perioada coregentei, prin vizitele facute în provinciile imperiului, constata ca românii sunt cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei, „chinuiti si încarcati de nedreptati, la dispozitia nobilimii zi de zi si poate în fiecare ceas.”
Prin publicarea Edictului de toleranta din 1781, se asigura liberul exercitiu religiilor necatolice si împreuna cu reformele juridice, administrative si din domeniul învatamântului, au creat în imperiu un cadru de manifestare pentru natiunile neprivilegiate, printre care si românii. Starea taranilor români iobagi era deosebit de grea. Nobilimea nesocotea aceste reforme prin care se exercita interventia statului atât în dreptul de proprietate cât si în conflictele dintre taranii iobagi români si nobilimea preponderent maghiara.
Prin ordonanta provizorie Certa puncta din 1769, se da posibilitatea taranilor iobagi de a apela la Comitat si la Tabla Comitatului pentru solutionarea conflictelor în instanta, tocmai pentru a limita controlul absolut al nobililor asupra iobagilor.
Pe plan confesional, principatul este un spatiu de confrun


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org