Referat - Animale disparute si animale pe cale de disparitie din tara noastra

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
736
Etichete
animale, disparute, animale, cale, disparitie, din, tara, noastra
Descarcari
382
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Animale disparute si animale pe cale de disparitie din tara noastra


In timp datorite influentei omului in natura si datorita schimbarilor climaterice multe animale au disparut sau sunt pe cale de disparitie.
In urma vanarii nechibzuite au disparut din fauna tarii noastre bourul si zimbrul si si numarul altor animale a scazut foarte mult.
Este cunoscut ca in istoria globului pamantesc s-a inscris perioada “cuaternara”,adica, epoca acelor izbucniri periodice de frig si gheturi care au modificat profund infatisarea scoartei, ca si compozitia lumii plantelor si a animalelor.
Stramosul zimblului a fost Bison priscus. Acesta in tara noastra este regasit fosil mai in toate carierele de pietris din Campia Romana sau din Campia Transilvaniei. Treptat , Bison priscus degenereaza intr-o forma mai redusa ca talie, adaptata tot mai puternic vietii de dumbravi si poiene mlastinoase, zimbrul trebuie astazi considerat un veritabil “relict” cuaternar.
Putin modificat in mariem s-a mentinut pana in Evul Mediu si bourul, specie mult mai legata de campie, care nu s-au putut adapta, decat temporar, la viata de padure, ceea ce a contribuit la staipirea sa mult mai timpurie decat a zimbrului.
Adevarat “bou salbatic”, bourul a fost domesticit inca din timpurile preistorice si pentru acest motiv a fost un vanat cautat cu sarguinta, a fost ucis, dar mai ales, a fost prins in gropi si capcane. Acest animal prezenta o statura uriasa, un spate aproape rectiliniu, frunte latita cu crestetul in linie dreapta si coarne convergente, neobisnuit de lungi, ascutite si curbate in sus. Fara o coama lanoasa vizibila in partea anterioara a corpului, cu capul lunguiet si cu linii mai zvelte, bourul avea o culoare neagra, spatele fiind cenusiu. Animal extrem de agil, iute si indraznet, ataca intotdeauna cu o proverbiala ferocitate cand ere ranit.
Subiect preferat in picturile magdaleniene, zimbrul a fost si el vanat intens, mai cu seama dupa stingerea bourului, dar, fata de acesta, nu a fo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org