Referat - Antarctica

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
antarctica
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi







Peisajul geografic de la polul sud




- Caracteristici generale -

Al cincilea continent ca marime, dintre cele sase ale Terrei, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai îndepartat si mai recent descoperit continent, fiind pentru prima oara detectat la începutul secolului al XIX-lea. Acoperita aproape în totalitate de gheata si fara a avea o populatie umana stabila, ea înconjoara Polul Sud. La rândul sau Antarctica este înconjurata de „Oceanul Antarctic”, întindere de apa creata din zonele de sud ale oceanelor Pacific, Atlantic si Indian, dar fiind considerat un ocean separat de celelalte datorita temperaturii mai scazute a apei si a salinitatii mai mici.
Antarctica detine în jur de 90% din gheata existenta pe Pamânt. Banchiza ce înconjoara continentul are aproximativ 29 milioane km cubi de gheata.

- Întindere -

Antarctica, numita astfel pentru a o deosebi de partea opusa a globului – zona arctica – se întinde dupa paralela de 60 de grade latitudine sudica. Cel mai apropiat „vecin” al ei se gaseste la 1.000 de km si este America de Sud, urmata de Australia si Africa, la 2.500 si 4.000 de km departare. Cea mai mare parte a teritoriului sau se întinde în emisfera estica, în partea vestica se gaseste Peninsula Antarctica, întindere ce apropie continentul de America de Sud. Cel mai înalt vârf de pe continent atinge 5.140 m (în masivul Vinson din partea vestica), iar înaltimea sa medie este putin mai mare de 2.000 de metri, ceea ce îl face continentul cu cea mai mare înaltime medie. Antarctica are o suprafata totala de 13.178.000 km patrati, fiind astfel mai mare decât Europa si Australia.

- Clima -

Pozitia pe latitudine si înaltimile ei mari fac din Antarctica cel mai rece continent. Cu toate acestea se deosebesc doua anotimpuri. În anotimpul rece temperatura în zonele intercontinentale poate scadea sub –80 C, în timp ce în anotimpul cald temperatura se po


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org