Referat - Aplicatii informatice in serviciul stiintei juridice-informatica juridica de cercetare si scolarizare

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
aplicatii, informatice, serviciul, stiintei, juridiceinformatica, juridica, cercetare, scolarizare
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Aplicatii informatice în serviciul stiintei juridice-informatica juridica de cercetare si scolarizare

Stiinta juridica are drept obiect transmiterea si aprofundarea cunoasterii juridice. În ambele domenii este vorba de un tratament al informatiei juridice si nu vom ramâne surprinsi de implicatiile profunde ale informaticii în învatamântul si cercetarea juridica.
a) Scolarizarea juridica poate sa beneficieze de aportul deja evocat al informaticii la documentarea juridica sau la gestiune; sunt însa aplicatii informatice specifice mult mai spectaculoase, care pot revolutiona metodele de predare a dreptului. Din acest unghi de vedere, informatica este calul troian al ciberneticii, ea ajutând la regândirea oricarei pedagogii, în special juridica, în sensul unei individualizari a învatamântului si al adaptarii sistematice la receptor. Pe de alta parte, apare astazi în drept, pe lânga alte discipline, predarea asistata de calculator. Aplicatiile ei pun în functiune sisteme informatice uneori complexe pentru predarea teoretica, pentru activitatile de laborator “jocuri pedagogice” si chiar pentru controlul cunostintelor.
Esenta metodei consta într-un dialog între student si masina, care îsi adapteaza “serviciul” la reactiile sau progresele reale ale fiecaruia.
b) Cercetarea juridica
Cercetatorul jurist se initiaza în informatica, îmbogatind si accelerând procesul de informare a juristului prin informatizarea documentarii, a fisierelor si statisticilor, favorizând astfel deschiderea cercetarii juridice catre lucrari de sinteza si de frontiera în domeniul juridic. În plus, informatica favorizeaza deschiderea catre alte stiinte a cercetarii juridice, ducând la pluridisciplinaritate. Informatica aduce mai ales cercetarii un mijloc nou de tratare a informatiilor. Se preda calculatorului programat conform cerintelor un anumit numar de informatii (documente, informatii demografice, sociologice, economice, juridice), apoi i se cere acestuia sa le trateze pentru a furniza date n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org