Referat - Arhanghelii de Ion Agarbiceanu

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
689
Etichete
arhanghelii, ion, agarbiceanu
Descarcari
352
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Arhanghelii
de Ion Agarbiceanu



Opera “Arhanghelii” este singurul roman al scriitorului Ion Agarbiceanu.
In acest roman scriitorul surprinde lumea din jurul unei mine de aur din muntii Apuseni.
“Arhanghelii” este numele acestei mine de aur din satul Valeni din Ardeal. Intraga actiune a romanului se desfasoara in jurul acestei mine , prezinta evenimentele, conflictele petrecute in satul Valeni. Actiunea se desfasoara pe mai multe planuri, lumea proprietarilor de terenuri aurifere, si a celor exploatati . Atrasi de mirosul aurului mica burghezie, functionarii de cancelarii, medicii de provincie , avocatii, dascalii, preotii vreau si ei sa puna mana macar pe o “actie” la mina de aur. Ei ii fac curte familiei notarului Iosif Rodean, ii indeplinesc toate dorintele , ii vaneza banii si ii pandesc ruina. Intreaga familie Rodean era alcatuita intr-un mod foarte ciudat. Elenuta si fratele ei Gita sunt straini de lacomia de avere a tatalui lor, surorile Octavia si Eugenia sunt prinse de patima aurului , fiica cea mare Maria duce o viata mai normala alaturi de medicul Vraciu, sotia notarului doamna Marina este o femeie simpla de la tara, fara carte.
Notarul Iosif Rodean este principalul partas la mina de aur. El este un om pe jumatate cult, un om imbogatit peste noapte, brutal, lacom, nemilos , exploatand la maxim pe muncitori, el este intruchiparea patronului. Notarul si asociatii sai deschid o noua galerie de aur fara sa investeasca bani prea multi. Pe capul familiei patima aurului il va duce la nebunie.

Iosif Rodean a ajuns in satul Valeni, pe post de notar, oamenilor le era groaza sa ajunga la ele cu problemele lor,il numeau “uriasul de la cancelarie”, un om ursuz. A cerut-o de sotie pe fiica lui Ion Negru, pe Marina cerindu-i tatalui 10 actii la mina Arhanghelii, o mina practic inchisa. Pentru a avea bani sa redeschida mina a vandut actiuni primarului Vasile Cornean, lui U


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org