Referat - Asezarile rurale

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
414
Etichete
asezarile, rurale
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Asezarile rurale


I Repartitia populatiei rurale


In prezent, populatia rurala depaseste trei miliarde de locuitori, ceea ce reprezinta o usoara majoritate la nivel mondial (52%).La nivel regional, numarul si repartitia populatiei rurale prezinta mari contraste datorate in principal diferentelor de dezvoltare socio-economica.Peste 90% din locuitorii satelor apartin statelor in curs de dezvoltare. Asia (12,5%), restul impartindu-se intre Europa, America si Australia, continentele cu cea mai redusa populatie rurala.
Pentru ca spatiul rural reprezinta cea mai mare parte din suprafata tarilor, densitatea populatiei rurale este mult inferioara celei urbane.Cele mai mari densitati se inregistreaza in
Rrrrrrrfsfs
campiile Europei si mai ales in cele ale Asiei musonice (peste 200 loc./km in Campia Gangelui,Campia Chinei de Est s.a.).Cele mai mici densitati sunt proprii Lumii Noi: America si Australia; alte zone caracterizate prin densitati reduse ale populatiei rurale sunt cele supuse constrangerilor climatice (deserturi calde si reci ), de relief (munti inalti ) si exodului rural.


II Tipuri de sate

Satele se deosebesc de orase atat prin marime, cat, mai ales, prin activitatile locuitorilor, care se incadreaza predominant domeniului agricol. In tarile dezvoltate economic, activitatile populatiei rurale sunt mai variate si ies de multe ori din sfera agriculturii, o parte din locuitorii satelor fiind ocupati in industrie, transporturi,turism.
Dupa functie, se disting ca fiind representative:
satele cu functii predominant agricole. Acestea pot fi specializate fie in cultura cerealelor si a plantelor tehnice, fie in viticultura, fie in cresterea animalelor etc.
satele agro-industriale, unde alaturi de practicarea agriculturii se disting si unele activitati industriale: prelucrarea lemnului, exploatarea resurselor minerale s.a.
satele cu functii agricole si de servicii (comert, transporturi, turism). Practicarea turismului rural a lu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org