Referat - Asia

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
428
Etichete
asia
Descarcari
291
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Asia

In 1828-29, Chiang Kai-Shek, liderul Gomindang-ului, principalul partid politic chinez, s-a impus in pozitia de conducator al Chinei cu acordul celorlalte forte politico-militare din tara. Singurul opozant a fost Partidul Comunist Chinez. Pentru japonezi, acest lucru era un posibil dezastru.
China avea o populatie de peste 10 ori mai mare decat cea a Japoniei, insa economia si sistemul politic slab dezvoltate ale acesteia au facut ca Japonia sa devina puterea dominanta in Asia de Est. Japonia s-a alaturatputerilor occidentale in stabilirea unor tratate cere ii ofereau anumite privilegii in China. Cu toate acestea, Tchang Kai-chek s-a angajat el insusi sa modernizeze China si sa puna capat unor astfel de tratate. In 1930, acesta dobandea autoritatea necesara savarsirii acestor transformari. In urmatorii noua ani, tensiunea s-a intensificat intre Japonia si China, si a dus la conflicte.

Razboi in China
Invadarea Chinei de catre Japonia, in iulie 1937, in urma unei ciocniri intre trupele japoneze si chineze la Podul Marco Polo langa Peking, a dus la izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial in Asia. Prima ceocnire a avut loc in 7 iulie, iar in urmatoarele trei saptamani s-au succedat cateva conflicte armate. Pe 28 iulie, 1937, a izbucnit o lupta incrancenata pentru controlul asupra PeKingului. Japonezii I-au fortat pe chinezi sa abandoneze Pekingul, iar pe 7 august 1937 trupele japoneze au patruns in capitala traditionala a imparatilor chinezi.
Razboiul s-a extins repede spre sud. Dupa infrangerea chinezilor in jurul Pekingului, Tchang Kai-chek a hotarat sa-I infrunte pe japonezi la Shanghai.Cel mai mare oras si port din China avea si cei mai multi rezidenti din Europa Occidentala si SUA. O mare armata japoneza a ajuns in nord-estul orasului Shanghai pe 23 august. A urmat apoi o lupta care a durat trei luni, iar Shanghaiul a fost devastat. Aceasta batalie a provocat mari piederi in randul chinezilor. Japonezii I-au alungat pe chinezi din vecinatatea Shan


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org