Referat - Axa cronologica a aparitiei regatelor barbare II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
407
Etichete
axa, cronologica, aparitiei, regatelor, barbare
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Axa cronologica a aparitiei regatelor barbare II


În anul 395 , Imperiul Roman s-a împartit în doua : Imperiul Roman de apus având drept centru Roma si Imperiul Roman de rasarit având drept centru Constantinopolul. Desi unitatea Imperiului Roman a ramas teoretic necontestata, ele au evoluat ca doua state diferite, politica interna si externa a fiecaruia fiind dictata de propriile necesitati.
Popoarele migratoare au atacat cele doua imperii romane incercând sa cucereasca noi teritorii pe care sa-si întemeieze regate. În Imperiul Roman de apus , dupa 406 , populatii migratoare si-au constituit state proprii ducând la prabusirea sistemului economic, administrativ si militar roman. Cauzele migratiilor au fost : atractia fata de bogatiile romane, presiunea altor popoare sau necesitatea cautarii de noi pasuni, migratorii fiind în primul rând pastori. Barbarii au jefuit si distrus orasele antice, civilizatia mutându-se la sate.
Popoarele germanice erau cele mai apropiate de Imperiul Roman. Din aceasta grupa faceau parte gotii, gepizii, vandalii, longobarzii, anglo-saxonii si , cei mai importanti dintre ei , francii. Germanicii au patruns mai ales în Imperiul Roman de apus, distrugându-l. Nu toti barbarii care au navalit în Imperiul Roman au întemeiat state iar dintre cele întemeiate doar cel franc a durat.
Vizigotii au fost primii germanici care au patruns în Imperiul Roman pe la mijlocul secolului al III-lea. O ramura a lor, gotii de apus, au trecut în anul 376, sub presiunea hunilor, în sudul Dunarii, în Balcani. Ei au primit din partea romanilor permisiunea de a se aseza în Tracia dar s-au rasculat împotriva autoritatilor romane si au pustiit Peninsula Balcanica. Sub conducerea lui Alaric au ajuns pâna în Italia si au jefuit Roma (410). Apoi s-au asezat în Spania unde au pus bazele unui regat barbar desfiintat mai târziu, în anul 711, de arabi.
Vandalii s-au asezat înaintea vizigotilor în Spania, venind tot din Scandinavia. Împinsi de vizigoti, au tre


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org