Referat - Baltagul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
412
Etichete
baltagul
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Baltagul
de Mihail Sadoveanu

Romanul este opera epica în proza, de foarte mare întindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar foarte mare de personaje, personajul principal fiind exemplar.
Tema romanului este cautarea si cunoasterea adevarului, iar actiunea se petrece spre sfârsitul sec. al XIX-lea, si sfârsitul secolului al XX-lea înfatisând lumea patriarhala a satului moldovenesc de la munte si schimbarile ce încep sa se produca prin patrunderea unei alte noi civilizatii.
Opera literara “Baltagul”, este structurata pe 16 capitole, întâmplarile îmbinându-se armonios, evidentiindu-se un fir rosu care strabate romanul de la un capat la altul.
Romanul are un moto foarte sugestiv: “Stapâne, stapâne, / Mai cheama s-un câne”, care face trimitere la sursa de inspiratie a romanului “Baltagul”, la balada populara “Miorita” (motivul mioritic).
Actiunea este ampla, si are toate momentele subiectului:
Expozitiunea înfatiseaza locul si personajele, si începe cu imaginea Vitoriei Lipan, care sta singura pe prispa, si se zbate între gânduri apasatoare.
Femeia îsi da seama ca s-a întâmplat ceva rau cu sotul ei, îi trimite vorba fiului ei Ghiorhita sa vina acasa, si neavând încredere în autoritati, pleaca în cautarea adevarului despre sotul ei, împreuna cu fiul ei. Acest moment constituie intriga povestirii.
Vitoria face rost de bani, si pleaca la drum, la Borca întâlnind “o cumatrie”, iar la Cruci o nunta. Ea afla ca Nechifor era însotit de alti doi ciobani, si ca sotul ei a disparut între Sabasa si Suha apoi reface drumul dintre cele doua localitati. Între timp, Vitoria gaseste si câinele lui Lipan, cu ajutorul caruia descopera osemintele sotului. Aceste întâmplari constituie desfasurarea actiunii.
Vitoria îl înmormânteaza pe Lipan cum se cuvine, si lasa autoritatile sa faca cercetarile necesare. La praznicul de înmormântare reface punct cu punct momentele crimei, iar criminalul, Calistrat Bogza, atacat de câine si lovit cu baltagu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org