Referat - Baltagul - caracterizarea Vitoriei Lipan

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
343
Etichete
baltagul, caracterizarea, vitoriei, lipan
Descarcari
222
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BALTAGUL
-caracterizarea Vitoriei Lipan-


Romanul “Baltagul” ramâne o scriere memorabila nu numai prin continut si multitudinea semnificatiilor sale, ci si prin personajele lui, între care un loc aparte îl ocupa Vitoria Lipan, Nechifor Lipan si Gheorghita, feciorul lor. Nu lipsite de importanta si semnificatie în derularea actiunii sunt alte personaje secundare sau episodice: parintele Daniil Milies, baba Maranda, negustorul David, alti hangii, mos Pricop, Ilie Cutui, Calistrat Bogza si sotiile lor etc. Majoritatea acestor personaje sunt caractere puternice, de o mare complexitate, specifice acelei lumi patriarhale, pe care ele o reprezinta.
Însa, dintre toate aceste destine, se impune puternic figura Vitoriei Lipan, asa încât romanul poate fi socotit cartea acestei eroine devenite un tip reprezentativ, dar care se individualizeaza printr-o serie de trasaturi distincte.
Personajul Vitoria Lipan ne este descris în text în trei ipostaze si anume: cea de sotie de oier, cea de mama a doi copii si cea de detectiv.
Vitoria Lipan cucereste si prin frumusetea si farmecul ei fizic, caci, la cei patruzeci de ani ai sai, ochii ei caprui rasfrângeau lumina castanie a parului, însa privirea ei era dusa departe, semn al gândurilor în care era adâncita si o copleseau. Femeia “nu mai era tânara, dar avea o frumusete neobisnuita în privire. Ochii ei luceau ca-ntr-o usoara ceata în dosul genelor lungi si rasfrânte în cârligase.”
Înfatisarea fizica ilustreaza îngrijorarea femeii pentru tacerea sotului ei si prefigureaza zbuciumul sufletesc ce o va stapâni, si o va macina, pâna ce-i va descoperi si pedepsi pe ucigasii lui Nechifor Lipan.
Femeie aspra, Vitoria este si o priceputa si harnica gospodina care duce grijile unei gospodarii cu multe acareturi si o conduce cu strasnic brat, mai ales ca sotul este adeseori plecat. Astfel, ea stie pe de rost ce produse mai are de vânzare, se tocmeste cu iscusinta de negustor cu cei care vin sa cumpere sau merge ea însasi la câm


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org