Referat - Baltagul - o tematica diversa

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
340
Etichete
baltagul, tematica, diversa
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Baltagul de Mihail Sadoveanu

M. Sadoveanu ne-a ales o opera vasta cu o tematica diversa: viata celor multi si necajiti. Aparut în 1930, romanul Baltagul reda monografia satului moldovenesc la începutul secolului XX. Acest roman preia nucleul epic al baladei Miorita, pe care-l transforma într-o naratiune densa, cu 16 capitole, având în centrul ei tema cautarii si a cunoasterii adevarului.
I
Romanul debuteaza cu o povestire parabolica. Actiunea e localizata în Moldova, M-tii Tacaului, satul Magura; în care locuiesta Vitoria Lipan. Nechifor Lipan, sotul Vitoriei, plecase, toamna , la Dorna sa cumpere niste oi si nu revenise la timp. Fiul sau, Gheorghita, era plecat cu turmele la apa Jijiei,, iar acsa ramasesera Vitoria si Minodora, fiica acesteia, care avea o relatie de dragoste cu fiul dascalului din sat.În somn femeia are un semn rau despre soarta sotului: îl vede “calare, cu spatele întors catra ea, trcând spre asfintit o revarsare de ape”.
II
Se produce un alt semn: cocosul cânta pe prispa casei întors înafara, un semn de plecare, spuse Vitoria. Mama îsi anunta fiica de intentia de a o casatori cu “un romîn asezat cu casa noua si cu oi în munte”.
III
Vitoria se adreseaza parintelui Daniil pentru sfat, iar preotul o îndeamna sa astepte, caci el crede ca sotul ei întârzie dintr-o pricina oarecare. La aceasta, femeia spune ca Nechifor “poate zabovi o zi ori doua, cu lautari si cu petrecere, ca un barbat ce se afla; însa dupa aceea vine la salasul lui”.
IV
Sotia încearca sa afle ceva despre cel disparut cu ajutorul babei Maranda, vrajitoarea satului. Batrâna îi ghicestte în carti: “una cu ochi verzi si cu sprâncene îmbinate” îl retine lânga ea pe barbat, dar Vitoria nu p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org