Referat - Baltagul - roman monografic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
420
Etichete
baltagul, roman, monografic
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Baltagul-roman monografic


“Baltagul” este o monografie a satului romanesc de la munte la sfarsitul secolului al XIX-lea . Autorul prezinta asezarea geografica , dand denumiri de localitati :Magura Tarcaului ,Calugareni ,Borca ,Sabasa , Suha,Vatra Dornei ,forme de relief:M-tii Stanisoara,Ceahlau si denumiri de ape :Bistrita. Sadoveanu infatiseaza trasaturile muntenilor in legenda cosmologica ,lor fiindu-le dat sa stapaneasca tot ce aveau pana atunci , primind si”o inima usoara” pentru a se bucura impreuna cu cel cu cetera si cel cu bautura , precum si ocupatiile acestora :oieritul si prelucrarea lemnului , cei ce nu stiau taina laptelui prins si a branzei de burduf , muncind cu toporul ori cu cata.
Transhumanta avea un rol important in viata muntenilor ,aceasta desfasurandu-se in functie de urcatul si coboratul turmelor , dupa anotimpuri .Este prezentata structura satului de munte,cu casele si gospodariile aflate “la locuri stramte cintre stanci de piatra”, viata grea a femeilor care trebuiau sa se ocupe de gospodarie , de animale sis a aiba grija de copii , asteptandu-si sotii plecati cu oile,asemenea Penelopeicare il astepta pe Ulise.
Oamenii de la munte respectau traditiile si obiceiurile stramosesti , respingand elementele de noutate si avand o viziune nu tocmai buna despre viata de la oras. Aveau numeroase obiceiuri legate de sarbatori ,ritualuri ale marilor momente ale existentei :nasterea si botezul ,la care a participat si Vitoria ,intalnind o cumetrie la Borca ,in drumul sau spre aflarea adevarului ,la care a inchinat paharul de bautura catre nasi si “si a sarutat mana preotului” ,nunta ,intalnind-o la Cruci , unde femeia “a primit plosca si a facut frumoasa urare miresei” desi sufletul ei era chinuit de incertitudine ,si inmoomantarea.Dupa ce au descoperit osemintele lui Nechifor ,a doua zi ,ele au fostasezate cu grija de catre Vitoria intr-un si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org