Referat - Bratul Andromedei II

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
bratul, andromedei
Descarcari
220
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Bratul Andromedei II


În literatura de dupa primul razboi mondial aparitia lui Gib. I.Mihaescu era una dintre cele mai singulare.Tema cea mai frecventa a lui era erotismul.Romanul de care ma ocup acum înseamna o continuare în aceasta privinta.
Într-un oras din Oltenia, doi oameni sunt stapâni pe situatie: politicianul Vucol Cornoiu si sotia sa Zina. Atrasi în sfera de interese a celui dintâi, trei profesori de liceu, Andrei Lazar, Nedan si Inelescu, sunt robiti de superba frumusete a d-nei Cornoiu. La fel de mici de statura- amanunt cu desavârsire artificial, fiecare din ei are o ciudatenie.
Profesorul de fizica, Lazar, e pasionat de astronomie, izolându-se de lume în cele mai îndepartate mahalale ale orasului, urmarit de himerica problema a miscarii eterne. Masina-i bizara la care a lucrat o viata-ntreaga e ca o fiinta vie pentru el. Din aceasta lume aparte, el este adus de colegii sai în casa lui Cornoiu. Nu-l intereseaza politica, pe care o dispretuieste, dar se simte atras ca prin hipnoza de doamna Zina Cornoiu.
În dragostea lui, de o timiditate care-l paralizeaza, este toata anxietatea celor nereusiti fiziceste. Pe d-na Cornoiu însa tocmai sfiala aceasta o îndeamna spre omul ce-si petrece noptile urmarind tainele boltii înstelate.Si d-na Cornoiu se hotareste sa se duca într-o seara acasa la Lazar.O noua viata avea acum sa înceapa pentru micul astronom, o viata de bucurii luminoase, libera de obsesia absurdului ,, perpetuum mobile” .
Si pentru a-si verifica hotarârea de a rapune pentru totdeauna himera aceasta, în ajunul întâlnirii fagaduite, el izbeste cu piciorul în unealta eternei torturi. Dar iata: ,, rotile se pun în miscare si nu mai contenesc, minunea cautata cu însetare, înfrângerea repausului etern, s-a realizat(…)” . este o parere sau o realitate? Cine poate sti? În fata Zinei,Lazar încearca sa repete experienta, dar adevarul de aceasta data se profileaza cu dureroasa exactitate: masina refuza sa se urneasca si Lazar innebuneste.
Nedan-


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org