Referat - Budismul II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
406
Etichete
budismul
Descarcari
228
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BUDISMUL

Budismul este astazi una dintre cele trei religii dominante din lume. El numara astazi intre 300-400 milioane de credinciosi, care traiesc mai ales in Asia de sud – est. Intemeiatorul budismului, Buddha, se naste in India, la sfarsitul secolului al VI-lea i.Ch. In aceasta epoca, toti indienii practica hinduismul pe care Buddha se bazeaza pentru a propovadui o noua doctrina. E vorba mai mult de o intelepciune, fara zei sau texte sacre si mai putin de o adevarata religie.
Printul Siddharta Gautama se naste prin anul 533 i.Ch. in orasul Kapilavastru din nordul Indiei. Insa la varsta de 29 de ani, are patru intalniri care ii rascolesc viata : se intalneste cu un batran, cu un om bolnav, cu un mort si cu un calugar care cerceste pentru a se hrani. El descopera astfel batranetea, durerea, moartea si saracia. Se hotaraste sa plece pentru a trai aidoma calugarilor cersetori si pentru a medita . Salasuieste mai intai in preajma ascetilor hindusi, care il invata sa posteasca si sa se concentreze pentru a medita. Studiaza apoi textele sacre ale hinduismului. Insa, negasind raspuns la intrebarile sale, se hotaraste sa caute in el insusi calea care duce la Adevar si la propria lui eliberare.
Legenda povesteste ca Bodhgaya este locul unde Buddha, asezat la poalele unui smochin, copacul care simbolizeaza cunoasterea (bodhi), a primit iluminarea in urma unei meditatii prelungite. Devine astfel Buddha adica « Trezitul » sau « luminatul ». La Benares rosteste primul discurs, apoi impreuna cu discipilii sai cutreiera nordul Indiei pentru a-si propovadui doctrina. Dupa lungi ani de viata ratacitoare , moare foarte batran.
Mesajul lui Buddha : In fata discipolilor sai la Benares, Buddha expune cele patru Nobile Adevaruri, care constituie baza doctrinei sale. El afirma intai ca lumea este doar suferinta (Primul Adevar). Nasterea, boala, batranetea, moartea provoaca suferinta. Durerea omului provine din atasamentul sau fata de viata si di


  • Referate asemanatoare

    • Budismul

      BUDISMUL Asemenea crestinismului, budismul s-a dezvoltat din invataturile unui singur om. In lim ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org