Referat - Bursa in economie

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
436
Etichete
bursa, economie
Descarcari
580
Nota
0 / 10 - 0 voturi

I. BURSA IN ECONOMIE



1.Determinari conceptuale

In structura sa actuala exista doua tipuri de bursa:
-cele de marfuri (burse comerciale) si
-cele de valori (bursa)

Cu privire la bursa, literatura de specialitate semnaleaza definitii numeroase, care contin elemente comune, cat si multe deosebiri. In acest sens va prezentam cateva dintre acestea :

a)Bursa este piata secundara de valori mobiliare
In acest caz negocierile bursiere se refera la valori care au fost deja puse in circulatie.Existenta unei piete organizata ofera un nivel superior de lichididate in raport cu negocierile private. Existenta pietei secundare permite stabilirea unui pret (curs sau cotatie) prin care se asigura confruntarea cererii cu oferta si, totodata, finantarea societatilor cotate, atunci cand acestea procedeaza la o majorare de capital social.Bursa este, de asemenea, un cadru bine adaptat la restructurarea intreprinderilor care pot –prin concesionarea pachetului de actiuni de control, prin fuziune, prin oferta publica de cumparare sau de schimb- sa-si modifice elementele esentialeale patrimoniului sau ale conducerii.
b)Bursa de valori este rezervata operatiunilor cu valori mobiliare sau «titlurilor de bursa » adica tranzactiilor cu titlu la puratator sau nominative (obligatiuni, actiuni etc. emise de societatile comerciale, de stat. Bursa este simultan piata valorilor mobiliare si locul de intalnire a intermediarilor insarcinati cu operatiuni de vanzare sau de cumparare a acestor titluri, si al caror monopol il detine societatea bursiera. (Martin Lucien- « Banques et burses »1991)
c)Bursele de valori sunt piete oficiale unde se negaciaza valori mobiliare : actiuni,obligatiuni,bonuri de tezaur etc. (Peyrard Josette-« La bourse »-Paris 1996)
d)Bursa de valori este piata secundara,publica si reglementata, pentru valori mobiliare inscrise la cota sa (Defosse Gaston-« La Bourse de valeurs »1992)
e)Bursa de valori este o institut


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org