Referat - Cainele si catelul - apartenenta la genul epic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
446
Etichete
cainele, catelul, apartenenta, genul, epic
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cainele si catelul
De Grigore Alexandrescu

Apartenenta la genul epic, specia fabula

Fabula este specia genului epic, ce contine o scurta povestire alegorica, in versuri sau In proza, in care sunt satirrizate defecte omenesti, cu scopul de a l indrepta. Personajele fabulei sunt animale, plante sau obiecte inzestrate cu insusiri omenesti. Povestirea alegorica, fibula are ca figura de stil dominanta personificarea.
Poet reprezentaiv al literaturii romane, Grigore alexandrescu a ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale. Printre aceste se numara si”Cainele si catelul”in care sunt satirizati propovaduitorii egalitatii si democratiei, darn u si practicantii lor.
Modul de expunere predominant este dialogul. Fabula are aspect de sceneta cu 3 personaje, 2 implicate in dialog si un al treilea care doar asculta. Poezia este alcatuita din doua parti inegale : sceneta propriu-zisa, de mai mare intindere si morala, concentrate pe doua versuri in care autorul isi arata atitudinea fata de cele intamplate si decodifica intelesul.
Titlul”Cainele si catelul”anunta cei doi protagonisti.
Spatiul de desfasurare este”curtea”, simbolizand societatea, timpul este sugerat prin adverbul”deunazi”, fapt c arata ca fapta este repetabila.
In debutul poeziei este prezentat Samson, dulaul de curte. Revoltat impotriva celor care se cred nobili, acesta isi arata opiniile referitoare la egalitate. El considera ca simplul fapt ca se trag din neam nobil nu ii face mai valorosi sau mai merituosi. Evidentiind posibilitatea ca si el sa fie de vita nobila, Samson precizeaza :”Dar s-o arat nu-mi place”.
Luand in serios si apreciind drept”minunata”gandirea lui Samson, catelul Samurache intervine in discutie sin se adreseaza cu formula”fratii mei”. Samson se ingrozeste de spusele catelului si isi schimba tonul :”Noi, fratii tai, potaie ! / O sa-ti dam o bataie? Care s-o pomenesti”. Vizibil derutat de cele auzite, Samurache este interrupt de Samson care isi intareste cele afirmate deja :”Adev


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org