Referat - Caius Valerius Catullus

Categorie
Referate Latina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1547
Etichete
caius, valerius, catullus
Descarcari
595
Nota
0 / 10 - 0 voturi





CAIUS VALERIUS CATULLUS


S-a nascut în anul 87 î.e.n. la Verona, un oras important din regiunea transpadana, unde se afla si Mantua, orasul natal al lui Vergilius.
Se tragea dintr-o familie înstarita, cu posibilitati materiale si relatii de rang înalt (Caesar).
Fiind adus la Roma de familia sa, si-a facut o educatie îngrijita. A fost apreciat pentru calitatile lui si sprijinit, pentru a se dezvolta, de personalitati recunoscute din punct de vedere cultural si politic, precum: Cornelius Nepos, Hortensius, Asinius Pollio, Quintilius Varus etc. Dar relatii strânse a avut cu întregul grup de scriitori care-si orientau operele literare dupa modelul poeziei alexandrine si purtau numele colectiv de „poetii noi", în frunte cu P. Valerius Cato, si care preferau genurilor clasice mari poemele scurte numite epyllia (epyllion) cu subiecte mitologice (si unele istorice nationale); în locul satirei dezvoltate, epigrama, iar în locul discursurilor ample si împodobite cu elemente literare si artistice, cuvântari scurte, lipsite de figuri stilistice, dupa exemplul atic (de aceea se numeau neoatici, precum în poezie „poetae novi"). Din punct de vedere literar, ceilalti, în afara de Catullus, au scris o serie de lucrari: P. Valerius Cato:poemele — Lydia, Diana; Caius Licinius Calvus: poemul Io; Helvius Cinna: poemul Zmyrna; Furius Biba-culus: Razboiul gallic; Hostius: Razboiul Istriei (Bellum histricum); P. Teraitius Varro din Atax: Razboiul cu Sequanii (Bellum Sequanicum).
Din viata lui Catullus, istoria literara a retinut trei evenimente mai deosebite: relatiile sale de dragoste cu femeia pe care a cântat-o, în poeziile sale, sub numele de Lesbia (numele ei adevarat: Clodia, sora tribunului P. Clodius Pulcher si sotia lui Quintus Metellus); pierderea unui frate iubit la Troada, pe când se afla în aceasta regiune; la mormântul acestuia a facut un popas fiind întro campanie împreuna cu Memmius, pretorul Bithyniei; împacarea cu Caesar, caruia-i sînt adresate unele epigrame ustu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org