Referat - Calatoria lui Magelan

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
300
Etichete
calatoria, lui, magelan
Descarcari
265
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Calatoria lui Magelan- una din maretele infaptuiri ale omenirii- inaugureaza circunavigatiile ,care ocupa o sectiune importanta in istoria descoperirilor geografice. Calea aratata de ilustrul navigator este urmata de un numar tot mai mare de expeditii care intreprind explorari pe spatii vaste, stabilind legaturi maritime intre continente. Personalitatea conducatorilor acestor expeditii ,mijloacele ce le folosesc difera ,rezultatele calatoriilor se deosebesc.
Fernao de Magalhaes- cunoscut in Spania ca Fernando de Magallanes ,iar intregii lumi cu numele latinizat Magellanus, abreviat in Magellan-s-a nascut in anul 1480. Cinstea desemnarii ca loc de nastere o revendica Sabrosa din provincia Tras-os-Montes si Figuento dos Vinhos, dar multi inclina sa creada ca celebrul navigator s-a nascut la Porto.
In anul 1505 ,tanarul magelan isi incepe cariera armelor ,inrolandu-se ca simplu ostean in armada primului vicerege al Indiei Francisco d’Almedia.
Dornic de afirmare ,nelipsit in lupte din primele randuri, Magelan este prezent in expeditia de „vizitare” a portului Malacca condusa, anul 1509 de Diego Lopez Sequira.
Affonso d’Albuquerque ,noul viceregein Portugalia trimite un transport insotit de ofiteri, printre care si Magelan.
Albuquerque isi continua actiunile de cucerire; Magelan participa si la luptele inpotriva sultanului din Malacca (august 1511). Dupa doi ani, o noua expeditie trimisa in acest arhipelag imbarca portughezii aflati pe Ternate .
Dupa zece ani de campanii in India, Malaezia si africa revine in patrie ca un ofiter oarecare, sarac si infirm. Solicita o audienta regelui in speranta de a obtine o neinsemnata
majorare a pensiei modeste, ce o primea in calitate de membru al micii nobilimi .
Monarhul in primeste cu raceala ,ii respinge majorarea solicitata, refuza sa-i incredinteze o noua slujba, neluand in seama bogata sa experienta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org