Referat - Calatoriile lui Livingstone

Categorie
Referate Diverse
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
395
Etichete
calatoriile, lui, livingstone
Descarcari
325
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Calatoriile lui Livingstone




David Livingstone a fost eroul victorian perfect. El a cutreierat drumurile unui tinut necunoscut ca misionar crestin si carismatic si a dus o lupta solitara in conditii grele impotriva institutiei sclaviei. A fost un geograf meticulos , dar dragostea pentru Africa razbeste din scrierile lui- bolta infinita, peisajele minunate, prezenta permanenta a animalelor salbatice, locuitorii pasnici ai satelor, cei cu care si-a impartasit viata si drumurile si cu care a legat relatii durabile si puternice.
S-a nascut in 1813, intr-o familie saraca si a muncit, copil fiind, intr-o torcatorie de bumbac, dar a urmat cursuri serale si a devenit medic. In 1840 a intrat in societatea Misionarilor si a fost trimis intr-un avanpost din Botswana, condusa de Robert Moffet, cu a carui fiica , Mary, s-a casatorit. In calatoriile sale misionare si de cercetare a intalnit pe viu comertul de sclavi. Acesta este practicat mai ales de arabii din Zanzibar , pe tarmurile de est, provocand suferinte si mizerie in nenumarate sate africane. Livingstone s-a jurat sa-si inchine viata abolirii acestei umilinte.
In primele calatorii l-a insotit si Mary,dar in 1854 s-a intors in Scotia cu cei patru copii. David, hotarat sa stavileasca comertul cu sclavi a infiintat pe malul fluviului Zambezi “centrul de civilizatie crestin si comercial”. A indraznit sa traverseze continentul african pe fluviu in canoe si pe uscat ,din Luanda pana la Quelimane, descoperind in drum Cascada Victoria. N-a gasit un drum navigabil, dar cu toate acestea a fost sarbatorit in 1854, la revenirea in Anglia, ca un erou.
In martie 1858, cu sotia si cu alti sase europeni s-a reintors in Africa: Societatea Regala de Geografie l-a trimis sa conduca o expeditie pe Zambezi pe un vapor cu aburi. A primit asadar o noua posibilitate sa-si transformele visele in realitate, dar nu a avut succes. Zambezi era plin de cataracte si n-a gasit loc de trecere nici pe fluviul Ruvuma .In 1862, Mary a mur


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org