Referat - Caracter initiatic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
350
Etichete
caracter, initiatic
Descarcari
236
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracter initiatic


Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost cel mai mare povestitor scriitor al nostru. Opera sa cuprinde mai mult de o suta de volume cu o tematica diversa: istoria Moldovei (“Fratii Jderi”), natura patriei (“Tara de dincolo de negura”), viata monotona a oraselor de provincie (“Locul unde nu s-a întâmplat nimic”), obiceiurile pastoresti (Baltagul).
Temele sale predilecte sunt istoria Moldovei si viata oamenilor simpli.
Baltagul este un considerabil roman mitic deoarece are la baza mitul pastoral din balada Miorita: conflictul economic între ciobani urmat de moartea unuia dintre ei.
Opera este un roman monografic deoarece prezinta viata si obiceiurile muntenilor sub toate aspectele: datini, traditii, conceptii despre viata, etc.
Romanul are un caracter initiatic pentru ca unul dintre personaje - Gheorghita – strabate drumul cunosterii, se maturizeaza treptat prin experientele acumulate.
Nechifor Lipan, pastor înstarit din Magura Tarcaului, pleaca la Dorna sa cumpere oi dar nu se mai întoarce acasa. Banuind ca a fost ucis pentru bani, sotia sa, Vitoria, porneste în cautarea lui. Alaturi de fiul sau, Gheorghita, Vitoria reface drumul si îi gaseste ramasitele pamântesti ale lui Nechifor într-o râpa. Ea reuseste sa-i gaseasca pe presupusii asasini, si îi determina sa marturiseasca crima.
Romanul este o specie a genului epic în proza cu o actiune complexa desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase, si cu conflicte sociale sau psihologice.
Firul central al actiunii este alcatuit din drumul Vitoriei: pregatirile pentru plecarea la drum alaturi de Gheorghita pentru a-si gasi sotul, nunta si botezul întâlnite în drum, marturisirea crimei.
Exista actiuni retrospective: relatarile Vitoriei despre viata alaturi de Nechifor Lipan rea-lizate prin monologul interior si refacerea traseului strabatut de Nechifor din marturisirile oamenilor.
Sunt numeroase conflicte: conflictul social (împrumutat din balada Miorita) si altele psihologice. Unul dint


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org