Referat - Caracteristicile tehnologice de turnare-cercetarea fluiditatii

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
329
Etichete
caracteristicile, tehnologice, turnarecercetarea, fluiditatii
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Caracteristicile tehnologice de turnare
Cercetarea fluiditatii



Scopul si obiectul lucrarii




Detalierea principalelor aspecte si aprofundarea notiunilor referitoare la una din cea mai importanta proprietati tehnologice ale topiturilor metalice destinate turnarii pieselor . Fluiditata determina in mod hotarator calitatea pieselor turnate si contribuie la evitarea unor defecte de turnare tipice de tipul partilor neumplute , cruste , aderente , reprize , rugozitati ridicate ale suprafetelor si influenteaza chiar procesul de solidificare si fenomenele de contractie la racire .



Date generale. Teoria si principiul metodei experimentale .


Fluiditatea topiturilor metalice turnate in forme este caracteristica prin capacitatea acestora de a curge si de a lua forma cavitatii respective . Curgerea se realizeaza in forma , prin canalele retelei de turnare . Are loc deci umplerea amprentei din forma si simultan redarea , copierea . dupa solidificare a tuturor detaliilor de forma si rugozitate din suprafetele active ale miezurilor ( formand interiorul piesei turnate ) si formelor ( realizand astfel exteriorul reperului respectiv , obtinut prin turnare ) .
Topitura metalica – cu temperatura egala cu Tturnare incalzeste forma de turnare – cu temperatura initiala egala cu mediul ambiant Tforma ( T0 sau egala cu temperatura de pre-- incalzire ( in cazul formelor metalice , numite uzual cochilii ) si pe masura racirii sale , fluiditatea se micsoreaza si vascozitatea ei creste . Fluiditatea nu trebuie privita insa numai ca proprietatea opusa vascozitatii , ci include o serie de elemente legate in principal de urmatoarele grupe de parametrii tehnologici :

a. – Caracteristicile aliajului turnat ( proprietati termofizice – temperatura de topire sau
solidificare , caldura masica specifica , conductibilitate termica ;

( proprietati metalurgice – interval de solidificare ,
caldura latenta de solidificare , nivelul palierelor eutectice si eutectoide ;


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org