Referat - Cele mai mari personalitati

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
745
Etichete
cele, mai, mari, personalitati
Descarcari
290
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Cele mai mari personalitati

Cele mai mari personalitati ale lumii au afirmat ca iubirea de patrie, de popor este unul din sentimentele sfinte care îi da omului cel mai mare pret . A te sacrifica pentru libertatea patriei, pentru binele poporului în mijlocul caruia traiesti este prima datorie pentu fiecare om . Aceasta tema se întâlneste foarte des si în creatia poetilor si scriitorilor români. E vorba de o dinastie de carturari români : Tadeu Hîjdeu ( 1769 – 1835 ), Alexandru Hîjdeu ( 1811 – 1872 ), B.P.Hasdeu (1838 – 1907 ), Iulia Hasdeu ( 1869 – 1888 ).
Stim ca B.P.Hasdeu a fost o personalitate cu un talent multilateral, un om de o rara eruditie si cultura, istoric, folclorist, lingvist, etnograf. A scris versuri, dramaturgie, publicistica, critica literara. E recunoscut ca un om de stiinta cu renume mondial; membru al multor societati stiintifice si academice din diferite tari.
Crezul poetului a fost mereu acesta: ,, De timpuri, din tot sufletul, sufletul poporului am îndragit.”
Despre Patrie Alexandru Hajdeu spunea cu dragoste si mîndrie:

„Da, eu cînt un singur cînt, -
Mie patria mea sfînta
Îmi insufla nou avînt
Si statornic simtamînt
Ce nu-i pot uita nicicînd,
Oricît viata ma framînta,-
Si de aceea eu tot cînt
Patria-mi iubita,sfînta!”

Idealul nemuritor al poporului simplu, chinuit de lupte si asuprire a fost lupta de veacuri pentru libertate si independenta.
Vreau sa spun ca si poemul „Dan capitan de plai” de V.Alecsandri este una din cele mai importante opere în care V.Alecsandri evoca o pagina de glorie din trecutul istoric legendar al poporului nostru, al tarii noastre.
Personajele principale sînt însufletite de o puternica dragoste de tara, pe care ei o apara cu pretul vietii. Batrînul Dan este un erou popular, ostean de-al lui Stefan cel Mare care traieste singuratic în munti, amintindu-si de vremurile eroice ale tineretii sale cînd statea cu mîndrie de straja la hotarele tarii.
Desi batrîn, cînd natura, pasarile îi comunica despre navalirea tat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org