Referat - Centralele hidroelectrice

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
431
Etichete
centralele, hidroelectrice
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CENTRALE HIDROELECTRICE


Centralele hidroelectrice sunt niste mecanisme folosite la uzinele electrice unde sunt învârtite de turbine sau motoare puternice si folosesc puterea apelor pentru producerea electricitatii.
Capacitatea unei centrale hidroelectrice depinde de cantitatea de apa care trece pe secunda prin turbine, precum si de înaltimea de cadere a apei (în general, nu este vorba de o cadere în sensul propriu-zis, ci de o curgere). În natura însa, de cele mai multe ori exista fie cantitati mari de apa (la fluvii), fie înaltimi mari de cadere (în regiuni muntoase).
În consecinta, centralele hidroelecrice se clasifica în:
-centrale cu o înaltime de cadere pâna la 50 m, numite instalatii de joasa presiune, si centrale cu înaltimi de cadere de peste 50 m, denumite instalatii de înalta presiune.
Pentru acest tip de centrala exista turbine hidraulice corespunzatoare pentru actionarea generatoarelor. În instalatii de joasa presiune, axul turbinei adeseori este asezat vertical; în mod corespunzator trebuie sa fie montat si generatorul. Acest generator are în general o turatie mai mica decât un turbogenerator si ca este înzestrat cu un rotor cu diametru mare si poli aparenti.
Centralele hidroelectrice de joasa presiune le gasim în primul rând pe lânga cursuri de apa. Apa este acumulata printr-un baraj si curge la turbine. Daca nu vrem sa inundam prin baraj regiuni întinse de pamânt, se realizeaza înaltimi de cadere de numai câtiva metri. Adeseori, pentru a nu se împiedica navigatia, sunt necesare constructii suplimentare voluminoase.
Cele mai cunoscute centrale hidroelectrice de mare presiune sunt situate la piciorul unor baraje zidite pentru crearea unui lac de acumulare. Acestea închid o vale sau un loc îngust pe cursul unei ape si formeaza lacuri de acumulare, care aproape întotdeauna servesc si pentru alte scopuri (alimentarea cu apa, eliminarea pericolului viiturilor de apa mari).
Barajul este o constru


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org