Referat - Civilizatia Maya II

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
362
Etichete
civilizatia, maya
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Civilizatia Maya


Descoperirile arheologice apartinând culturii mayase sunt apreciate mai ales din punct de vedere al arhitecturii si ornamentelor. Aceste orase-sate erau centrul puterii regilor-preoti care administrau bazându-se pe supunerea celor care credeau în ei. Multe orase si centre de ceremonii care au fost descoperite pâna acum sunt pe teritoriul Mexicului (statele Campeche si Yucatan) si mai la sud, în Honduras, în America Centrala. Orasele nu s-au dezvoltat toate în acelasi timp. La apogeul culturii, 250-900 d.Ch., zonele joase au fost martorele dezvoltarii oraselor precum Tikal, asezat în mijlocul districtului Peten din Guatemala.
Dupa ce zonele joase au fost “cucerite” de orase, s-a ajuns cu constructiile pâna în peninsula Yucatan, acolo unde orasele în stil Puuc si-au cunoscut momentul de glorie. Fiecare oras mayas ofera un stil unic, desi între regiuni si epoci au existat unele elemente commune. Ruinele oraselor apar brusc din jungla deasa, dar nu poti decât sa admiri munca inginereasca de aprovizionare cu apa a locuitorilor acestora, stucaturile etc., realizari care au fost martore tacute la cea mai mare civilizatie.
Mayasii aveau cel mai avansat calendar, o retea de drumuri ce acoperea întreaga zona, pastrând legaturile si permitând dezvoltarea comertului între orase. Numele vechilor orase nu s-au pastrat. Cele care se folosesc astazi sunt date de catre exploratori, misionari sau arheologi. Unul dintre putinele nume prehispatice care s-au pastrat este: Chichen Itza (Vrajitorul Apelor).


Tikal
Uriasa esplanada a orasului cuprinde 3 platforme pe care s-au construit cladirile piramidale, atât de des întâlnite în orasele mayase. 10 astlfel de cladiri au fost construite in maniera simetrica, catre est si vest. În centru si în sud mai sunt niste platforme care nu fac decât sa mentina atmosfera maiestuoasa. Vazut de la distanta, orasiul pare ca se înalta din marea de verdeata a padurii tropicale. Templele se ridica gratioase din jungla, c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org