Referat - Comedia

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
309
Etichete
comedia
Descarcari
184
Nota
0 / 10 - 0 voturi

COMEDIA

Comedia este o creatie dramatica, in care se prezinta o întâmplare ce starneste rasul prin surprindera unor tipuri umane, a unor situatii neasteptate, a unor moravuri ale societatii.
O astfel de opera literara este si „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, scriitor clasic roman ce abordeaza in operele sale aspecte din viata societatii burgheze contemporane lui.
Fiind creatie dramatica opera este destinata transpunerii scenice, fiind structurata in 4 acte a 9-14, 7-14 scene.
In metatext, dramaturgul ofera informati regizorului cu privire la statutul sociale a personajelor „Tipatescu prefectul judetului, Ghita Pristanda politicianul orasului”, precum si indicii de timp si spatiu : „in capitala unui judet de munte, in zilele noastre”.
Prin indicatiile scenice, se ofera detalii cu privire la miscarea scenica a personajelor : „Tipatescu (zâmbind, turbat), Zoe (plângând)”, dar se prezinta elemente : „o anticamera bine mobilata, usa in fund”.
O caracteristica a speciei o reprezinta actiunea ce infatiseaza o întâmplare ce starneste rasul. Se contureaza astfel comicul de situatie prin surprinderea luptei electorale dintre Farfruidi si Catavencu, dar tot odata si prin pierderea repetata a unei scrisori de dragoste trimisa de Tipatescu sotiei lui Zaharia Trahanache, Zoe.
Intriga o reprezinta pierderea acestei scrisori de catre Doamna Zoe Trahanache.
In desfasurarea actiunii se prezinta parcursul acestei scrisori pe care o gaseste cetateanul turmentat si de la care o fura Catavencu. Ajunsa in mâinile acestuia devine obiect de santaj politic, având in vedere ca avocatul era adversarul politic al prefectului si partidului aflat la guvernare.
Conflictul dramatic se amplifica prin aparitia unui nou candidat, trimis de la centrul partidului si anume Agamita Dandanache .
Punctul culminant este atins in momentul in care , in cadrul sedintei electorale este anuntat numele noului c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org