Referat - Comedia - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
337
Etichete
comedia, analiza
Descarcari
243
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comedia



În lumina contemporaneitatii ,pe meridianul românesc, Ion Luca Caragiale este una dintre acele personalitati literare ce nu s-au învechit deloc.
Comedia este o specie a genului dramatic în care se prezinta o întâmplare hazlie, cu deznodamânt vesel, ridiculizându-se astfel personaje, moravuri, realitati sociale si situatii general umane.
Opera "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale înfatiseaza desfasurarea alegerilor într-un judet de munte, într-unul din secolele trecute.
Ca orice opera dramatica, aceasta a fost scrisa cu scopul de a fi reprezentata pe scena.
Opera este structurata în acte si scene, cuprinzând 4 acte, fiecare având 9-14-17-14 scene.
Timpul si spatiul sunt limitate. Întâmplarile se petrec la sfârsitul anului 1883 în capitala de judet. Caracterul dramatic este evidentiat de folosirea dialogului si monologului dramatic, precum si de prezenta indicatiilor scenice prin care se fixeaza cadrul actiunii si se evidentiaza unele dintre trasaturile specifice ale personajelor. Descrierea si naratiunea nu sunt prezente ca moduri de expunere decât în aceste indicatii sau în replicile personajelor.
Specific acestei specii literare este comicul de moravuri care vizeaza coruptia politicienilor ori viata de familie;de caracter ce surprinde numeroasele tipuri umane, dar si de situatie, de limbaj si de nume.
Firul dramatic e structurat pe momentele subiectului, dar intriga "se consuma" înainte de începerea actiunii:pierderea scrisorii de amor primita de la Tipatescu, prefectul judetului de catre Zoe.
Expozitiunea înfatiseaza discutia dintre Pristanda si Tipatescu care afla astfel ca Nae Catavencu este în posesia unei scrisori compromitatoare, ce-i poate asigura reusita în alegeri.
Alertat,în desfasurarea actiunii, prefectul ordona perchezitia la domiciliul lui Catavencu.
Trahanache si Zoe,sunt santajati de catre adversarul lor politic cu publicarea scrisorii, daca nu îl vor sprijini în alegeri. Aflând c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org