Referat - Comedia - O scrisoare pierduta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
461
Etichete
comedia, scrisoare, pierduta
Descarcari
187
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comedia.”O scrisoare pierduta”

De Ion Luca Caragiale


I. L. Caragiale, dramaturg si prozator, a fost un observator lucid si ironic al societatii românesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator. El foloseste satira si sarcasmul pentru a demasca moravurile societatii si pentru a crea personaje dominate de o morala reprezentativa pentru tipul si caracterul uman
Comedia este specia genului dramatic in versuri sau in proza care satirizeaza intamplari,aspecte si moravuri prin intermediul personajelor ridicule intre care se nasc conflicte puternice.
Ca opera dramatica “O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale este destinata reprezentarii sceniste .Piesa este alcatuita din patru acte ,fiecare fiind alcatuit dintr-un numara variabil de scene .
La baza unei comedii sta contrastul dintre aparente si realitate.Altfel spus sub pretextul unei scrisori de amor crtica coruptia,adulterul,demagogia,alegerile incorecte ,lipsa de onoare si neioalitatea ,vulgaritatea.
Capodopera dramaturgiei noastre „O scisoare pierduta” prezinta alegerile electorale dintr-un oras de provincie.
Stefan Tipatescu:este tipul junelui prim, al primului amorez;traieste sentimentul abandonarii carierei in favoarea partidului;nu este lipsit de inteligenta, este instruit;uneori este nestapanit, impulsiv, violent;foloseste un limbaj corect, al unui om instruit;face abuzuri incalcand legea si accepta compromisuri;administreaza judetul ca pe propria mosie;dispune de tot, dupa bunul plac;stie sa-l faca servil pe Pristanda, caruia ii accepta micile “gainarii”;oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe;cedeaza insistentelor acesteia;stapaneste o adevarata arta a disimularii;este privit cu oarecare ingaduinta da catr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org