Referat - Comentariu literar al poeziei Faptura mamei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1409
Etichete
comentariu, literar, poeziei, faptura, mamei
Descarcari
358
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Faptura mamei

Grigore Vieru este un poet renumit, care a scris multe poezii despre si pentru parinti,patrie,copii,limba si mai ales despre mama.
O poezie valoroasa este “Faptura mamei”. Aceasta poezie apartine genului liric.Izvoarele de inspiratie pentru poet,au fost, dupa parerea mea, razboiul.Caci tatal sau a plecat la razboi, iar G.Vieru, fiind inca mic copil era intretinut de mama sa, care lucra din noapte in noapte pentru a-si hrani pruncul cu o bucata de mamaliga rece.Acest zbucium,nelinistea si cautarea permanenta de surse pentru viata l-au facut,probabil,pe scriitor sa publice poezia.
Opera este alcatuita din doua strofe.Cuvintul-cheie este”mama”, caci ei ii este dedicata poezia.La citirea sau audierea poeziei vezi imaginar acea femeie harnica,usoara,nelinistita despre care ne vorbeste G.Vieru.Tema poeziei e mama si anume mama care si-ar da si viata pentru copiii ei. In opera data se vorbeste despre simbolul esential al nasterii, fiinta divina de la care primim viata si har.Din versurile “Iarba stie cum te cheama” desprindem ideea ca precum iarba is are radacinile afundate in pamint, asa ca mama are radacini in neamul ei, de la care ne transmite obiceiuri si traditii.In literatura iarba are simbolul eternitatii.Adica orice om se contopeste cu natura intru dainuire.
“Steaua stie ce gindesti”este versul care ne demonstreaza ca mama isi imparte gindurile cu stelele.Dar stelele sunt insusi Dumnezeu,soarta omului.Maica e fiinta carei ii este sortit sa nasca copii, sa-i creasca, sa-i ingrijeasca.Gidurile mamei sint doar la realizarile copiilor, pentru dinsa gloria sunt realizarile copiilor.In versul “Usoara,maica,usoara” a fost omis verbul “esti” pentru a nu localiza starea de lucruri, pentru a arata ca mama e pe veci.In prima strofa ne este redat zbuciumul, nelinistea, rapiditatea mamei pe care Vieru o vedea de mic copil.
Semintele in poezia “Faptura mamei” simbolizeaza generatiile zamislite de mama-Biserica de la c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org