Referat - Comparatie intre romanul realist si romanul de analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
486
Etichete
comparatie, intre, romanul, realist, romanul, analiza
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Comparatie intre romanul realist si romanul de analiza

Exemplificate in

- Ion de Liviu Rebreanu si Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu -





Autorul(104 / 127)
Cititorul(105 / 127)
Opera(105 / 127)
3.1. Geneza(107 / 129,140)
3.2. Tematica
3.3. Perspectiva din care este privita iubirea
3.4. Structura romanului
3.5. Cronologia(114 / 130)
Personajul(116 / 139)
relatia individului cu lumea










( ) - numarul din interiorul parantezei reprezinta numarul paginilor din “Limba si Literatura Romana, manual pentru clasa a-X-a”, autori: Mircea Marin, Carmen Ligia Radulescu, Elisabeta Rosca si Rodica Zane, editura Paralela 45. La paginile indicate se pot gasi repere folosite in realizarea acestui referat.
( / ) - (numarul paginii corespunzatoare pentru romanul realist / numarul paginii corespunzatoare pentru romanul de analiza)



Atat “Ion” cat si “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” reprezinta, pentru literatura romana, romane de exceptie care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca nici unuia dintre noi. Desi sunt manifestari diferite ale romanului, amandoua sunt in aceeasi masura originale si complexe, fiecare in felul lui.
1. In romanul “Ion”, Liviu Rebreanu indeplineste atributiile autorului romanului realist. Astfel se infatiseaza ca fiind naratorul obiectiv si omniscient, care are acces la toate mecanismele vietii sociale, precum si la intimitatea vietii afective. Autorul, in acest caz, isi propune sa reflecte lumea in toata complexitatea ei, oferind cititorului toata informatia de care are nevoie. In cazul romanului de analiza, Camil Petrescu isi propune “sa absoarba” lumea in interiorul constiintei, sa arate cititorului mecanismele mintii umane printr-un reprezentant ales de acesta. Autorul nu mai este demiurg in lumea imaginara, ci descopera limitele conditiei umane. Naratorul omniscient este inlocuit de personajul-narator, ceea ce potenteaza drama de constiinta, ii ofera autentici


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org