Referat - Comportamentul consumatorului

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
445
Etichete
comportamentul, consumatorului
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comportamentul consumatorului

În ultimele decenii,una din problemele esentiale ale firmelor producatoare o constituie cunoasterea manierei în care vor raspunde consumatorii la diversi stimuli pe care îi vor folosi în vederea atingerii telului lor final-profitul cât mai mare.
Studierea comportamentului consumatorului a devenit o preocupare a specialistilor în marketing ,întrucât ei pot afla cum îsi aleg cumparatorii bunurile si serviciile necesare satisfacerii multiplelor nevoi,care sunt stimulii, factorii care le influenteaza alegerea.
La mijlocul anilor 60 studierea comportamentului consumatorului devine un domeniu distinct al cercetarii de marketing ,întrucât în acest moment adoptarea optiunii impune întelegerea mecanismului complex de transformare a nevoi în cerere de marfuri si servicii.
Cresterea complexitatii vietii economice ,a condus la necesitatea cunoasterii mecanismului comportamentului economic uman,care devine tot mai amplu si mai complicat, ceea ce impune studierea separata a celor doua componente intrinseci:comportamentul omului în calitate de producator de bunuri si servicii si comportamentul lui de consumator.
Pentru societatea contemporana, în care progresul tehnico-stiintific tinde în multe domenii sa înlocuiasca producatorul om cu producatorul masina, devine foarte importanta si semnificativa studierea comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât resursele rare cu întrebuintari alternative pe care societatea umana le are la dispozitie impun producerea,numai a acelor bunuri si servicii care satisfac nevoile în cantitatile necesare. De aceea,cunoasterea si explicarea comportamentului de consum si cumparare a devenit o necesitate stringenta,ignorarea modului de manifestare a acestuia ,producând grave dezechilibre.
De asemenea în conditiile diversificarii considerabile a ofertei, consumatorilor li se deschid largi posibilitati de alegere. Pe de alta parte,cresterea puterii de cumparare,concomitent cu ridicarea nivelulu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org