Referat - Conflicte dupa 90

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
311
Etichete
conflicte, dupa
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Clasa a XI-a C
An scolar 2006/2007













Conflicte dupa 90


Capitolul I. Conflict
Conflict este o opozitie, dezacord sau incompatibilitate între doua sau mai multe parti. Conflictul poate fi sau nu violent. Conflictul armat dintre state poate evolua în razboi.
Etapele conflictului
1. Dezacordul
Dezacordul este neîntelegerea care apare ca urmare a diferentelor asupra unor valori sintetizate în cultura precum si ca urmare a lipsei de informatii corecte asupra partenerilor de interactiune, dar si din interese economice, politice, sociale diferite ale celor care intra în contact.
2. Confruntarea
Confruntarea apare pe fondul unei ideologii care motiveaza actorii din confruntare în a sustine o anumita idee contrara cu a celorlalti.
Caracteristica principala acestei etape este tensiunea crescuta a interactiunilor. Efectul degenerarii opiniilor contrare permite aparitia violentei ca mijloc de rezolvare a diferentelor. Sociologii insista pe aceasta etapa deoarece în acest moment apare nevoia unei solutii rationale. Modul de gestionare a acestei etape îsi pune amprenta în evolutia interactiunii. Escaladarea conflictului sau rezolvarea conflictului, se hotaraste în aceasta etapa.
3. Escaladarea
În acest moment tensiunea dintre partile care se confrunta este maxima. Posibilitatea aparitiei conflictului violent este mare. Un motiv principal al escaladarii conflictului este agresivitatea argumentelor, indivizii tind sa-si suspende discursul si actiunea rationala înlocuindu-le cu actiuni irationale chiar violente.
4. De-escaladarea si rezolvare
De-escaladarea conflictului si rezolvarea conflictului sunt doua etape convergente, ambele au ca scop obtinerea unei situatii de calm si cooperare intermediate de solutiile rationale imaginate.
Abordare sociologica
Conflictul reprezinta o opozitie între indivizi care poate îmbraca forma unei lupte între indivizi, grupuri de indivizi, clase sociale, etc. si are ca efect disfunctii în interactiunea sociala.

Capitolul II. Orientul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org