Referat - Constitutiunea din 1923

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
319
Etichete
constitutiunea, din, 1923
Descarcari
226
Nota
0 / 10 - 0 voturi








CONSTITUTIUNEA DIN 1923

























TITLUL I DESPRE TERITORIUL ROMANIEI

ARTICOLUL 1 Regatul Romaniei este un Stat national unitar si indivizibil. ARTICOLUL 2 Teritoriul Romaniei este nealienabil. Hotarele Statului nu pot fi schimbate sau rectificate decat in virtutea unei legi. ARTICOLUL 3 Teritoriul Romaniei nu se poate coloniza cu populatiuni de ginta straina. ARTICOLUL 4 Teritoriul Romaniei din punct de vedere administrativ se imparte in judete, judetele in comune. Numarul, intinderea si subdiviziunile lor teritoriale se vor stabili dupa formele prevazute in legile de organizare administrativa.

TITLUL II DESPRE DREPTURILE ROMANILOR

ARTICOLUL 5 Romanii, fara deosebire de origina etnica, de limba sau de religie, se bucura de libertatea constiintei, de libertatea invatamantului, de libertatea presei, de libertatea intrunirilor, de libertatea de asociatie si de toate libertatile si drepturile stabilite prin legi.
ARTICOLUL 6 Constitutiunea de fata si celelalte legi relative la drepturile politice determina cari sunt, osebit de calitatea de Roman, conditiunile necesare pentru exercitarea acestor drepturi. Legi speciale, votate cu majoritate de doua treimi, vor determina conditiunile sub cari femeile pot avea exercitiul drepturilor politice. Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalitati a celor doua sexe. ARTICOLUL 7 Deosebirea de credinte religioase si confesiuni, de origina etnica si de limba, nu constitue in Romania o piedica spre a dobandi drepturile civile si politice si a le exercita. Numai naturalizarea aseamana pe strain cu Romanul pentru exercitarea drepturilor politice. Naturalizarea se acorda in mod individual de Consiliul de Ministri, in urma constatarii unei comisiuni, compusa din: primul-presedinte si presedintii Curtii de apel din Capitala Tarii, ca solicitantul indeplineste conditiunile legale.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org