Referat - Conurile Cappadociei

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
296
Etichete
conurile, cappadociei
Descarcari
201
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Conurile Cappadociei






Pana in secolul XX , numele Cappadocia nu insemna aproape nimic pentru majoritatea occidentalilor. Desemna, vag ,o regiune din Asia Mica, mentionata si in Biblie - prima epistola a Sf.Petru adresata cappadocienilor. Astazi insa aceasta zona a Turciei centrale , situata in preajma localitatilor Urgup si Goreme, este renumita in lumea intreaga pentru peisajul sau care , uimitor in sine , are si un aspect neprevazut. Pe acest taram, cel mai nepamantesc dintre tinuturile care apar desprinse din basme, conurile si piramida din piatra se inalta pe fundul unor vai sterpe. Unele cu culmi netede, rotunjite, ce ajung, ce ajung pana la 50 m; altele sunt aspre si crestate, parca au fost cizelate in graba sau sunt inca nedeterminate. Printre ele, se ridica piloni si colti stanca de cele mai mai variate dimensiuni. Pitorescul culorilor- alb- galbui, roz, rosu, albastru si cenusiu- confera locului un aspect si mai ireal.
Parca pentru a accentua caracterul nepamantesc al regiunii. ici si acolo stancilele si conurile sunt acoperite cu cate un strat de roca mai inchisa la culoare.Unele apar niste ciuperci bizar alcatuite, iar altele amintesc e siluete umane invesmantate in pelerine, cu palarii strengareste aplecate intr-o parte .In unele locuri, conurile si stancile sunt raspandite la intamplare pe fundu vailor ; in alte sunt aliniate in siruri ordonate. Nu ste greu de inteles explicatia mitica a originii lor :asediati de o armata invadatoare , localnici s-au rugat lui Allah, care i-a impietrit pe atacatori.
Formatiuni stranii al cappadociei sunt situate pe un platou dominat de un vulcan stins, Erciyas Dagi, acest munte inalt de 3916 m a „funizat” materialul de constructie pentru conuri. Cu milioane de ani in urma, vulcanul a erupt vilent, cenusa aruncata acoperit o zona vasta. Racindu-se si solidificandu-se, aceasta a format un strat gros de tuf vulcanic , o roca alba suficient de moale pentru a fi cioplita cu cutitul . de atunci tuful


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org