Referat - Crearea Uniunii Europene

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
315
Etichete
crearea, uniunii, europene
Descarcari
240
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Crearea Uniunii Europene


I. Aparitia Comunitatii europene


Recontructia Europei

Reconstructia unei noi ordini internationale dupa cel de-al doilea razboi mondial (1939-1945) implica impunerea unor reguli de conduita in plan international de natura politica, monetara, economica, sociala si comerciala. Aceasta noua ordine s-a exprimat , din punct de vedere juridic, prin conventii internationale.
Astfel, in domeniul dreptului international public, trebuie mentionate,in special, Planul Marshall, Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.) – Arhetipul organizatii vietii politice modiale si Oraganizatia Europeana de Cooperare Economica (O.E.C.E – infiintata in anul 1948 si inlocuita in anul 1961 ci Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica O.C.D.E).
In domeniul monetar, acordurile de la Bretton Woods din anul 1945, prin care s-au infiintat Fondul Monetar International (F.M.I.) si Banca internationala pentru recontructie si dezvoltare (B.I.R.D.), pun bazele unei noi ordini monetare internationale, ordine care, incepand cu anul 1994 se afla in prima transformare.
In domeniul comercial, retin atentia Acordurile Generale pentru Tarife si Comert (G.A.T.T.), care urmaresc, la scara mondiala sa elimine sau sa reduca drepturile de vama si restrictiile in schimburile de marfuri, precum si garantarea caracterului de nediscriminare a restrictiilor care deja existau.

Consiliul Europei

In domeniul politic, o consolidare a Pactului Atlanticului de Nord (NATO) era privita cu prudenta de catre europenii din Occident, in comparatie cu evenimentele care se derulau, la acea vreme, in Estul Europei (in special in Cehoslovacia). Cooperarea politica s-a concretizat prin infiintarea Consiliului Europei la 5 mai 1949, al carui sediu este la Strasbourg. Prima sa reuniune a avut loc in perioada 8 august-8 septembrei 1949

Obiectivele celor Trei Tratate instirutive ale Comunitatii europene

Pentru economia Frantei de dupa razboi (1945), organizarea unei “piete” denumite “comuna”, de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org