Referat - Cultura romana in perioada republicii

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
302
Etichete
cultura, romana, perioada, republicii
Descarcari
206
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Buzatu Cornelia Andreea
Clasa a Ix-a C

Cultura romana in perioada republicii



Schimbarile social-economice adânci, care au insotit transformarea Romei intr-un mare stat mediteranean, nu numai ca au provocat criza vechiului sistem politic, dar au exercitat o influenta uriasa asupra vietii ideologice a societatii romane. Intre sfarsitul secolului III si începutul secolului I i.e.n. a avut loc o criza a vechii ideologii romane .
Aceasta criza a fost in primul rând rezultatul dezvoltarii interne a Romei, dar era legata, fara îndoiala, si de intrarea Romei in vasta arena internationala si de patrunderea din ce in ce mai intensa in Roma a influentelor elenistice (mai ales de pe timpul razboaielor din Peninsula Balcanica si din Asia Mica).
Limba greaca se raspândise pe scara larga in cercurile sus-puse ale societatii romane. Odata cu limba a patruns in Roma si cultura greaca; profesorul grec devenind personaj indispensabil al familiilor romane bogate; cunoasterea literaturii grecesti a devenit un semn de distinctie; au luat fiinta scoli retorice organizate de greci; trupe de actori greci dadeau la Roma reprezentatii in limba materna. Obiceiurile elenistice exercitau o influenta din ce in ce mai mare asupra felului de trai al aristocratiei si bogatasilor romani. Numerosi oameni politici de vaza din Roma au început sa se declare pe fata filoeleni ca, de pilda, Flaminius, Scipionii si altii.
Obiceiurile grecesti s-au raspândit si in viata de toate zilele. Obiceiul de a se întocmi inscriptii in versuri pe morminte, amintit mai înainte, fusese împrumutat din Grecia. Raderea barbii, obiceiul de a sta culcat in timpul mesei si o serie de alte obiceiuri fusesera aduse de asemenea de greci. Imitarea a tot ce era grecesc devenise o raspândita, mai ales in cercurile aristocratice ale societatii sclavagiste romane.
Dar patrunderea acestor influente straine in Roma nu s-a desfasurat fara lupta si fara opozitie. Dupa toate probabilitatile, cercurile largi ale societatii roman


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org