Referat - Decorul actului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
389
Etichete
decorul, actului
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Decorul actului



I. L Caragiale a fost si ramane cel mai mare dramaturg roman , situatiile si personajele infatisate in comediile sale fiind valabile oricand si oriunde. Astfel in comedie intalnim si chipuri umane inspirate din viata ale caror defecte starnesc rasul.
Comedia se incadreaza in genul dramatic , intrucat a fost scrisa pt. a fii reprezentata pe scena , modul de expunere utilizat fiind dialogul.
Opera dramatica e alcatuita din acte si scene , autorul nu ia parte la actiune , interventia sa manifestandu-se prin indicatiile de regie.
O scrisoare pierduta  este alcatuita din 4 acte si mai multe scene .
In primele 2 acte actiunea se petrece in casa prefectului TIPATESCU unde se intalneste pe rand cu mai multe personaje , discutand evenimentele la ordinea zilei.
Decorul actului al treilea infatiseaza sala mare a primariei orasului unde are loc intalnirea cu alegatorii a celor 2 candidati.FARFURIDI SI CATAVENCU
Actiunea ultimului act are loc in gradina lui TRAHANACHE dupa alegeri . Acum soseste si DANDANACHE in cinstea caruia se da o petrecere .
O scrisoare pierduta e o comedie de moravuri a carei tema o constituie viata publica si ceea de familie a inaltei societati in ultima parte a sec XIX-lea.
Actiunea starneste rasul aducand pe scena oameni mediocri cu defecte morale pe care autorul le satirizeaza. Aflam astlef ca intr-un oras de munte urma sa aiba loc alegeri pt. Camera Deputatilor , eveniment ce autotreneaza intraga viata politica a orasului .
Oameni politici sunt impartasite in 2 tabere : de o parte ZAHARIA si ZOE , TIPATESCU FARFURIDI, BRANZOVENESCU si PRISTANDA ( il sustin pe FARFURIDI ) iar in cealalta parte CATAVENCU , IONESCU , POPESCU si dascalimea ( il sustin pe CATAVENCU ).
Intriga o constituie pierderea scrisorii pe care ZOE o primeste de la TIPATESCU cu care are o relatie amoroasa.
Scrisoarea e gasite de cetateanul turmentat si ajunge pana la urma la CATAVENCU , care ameninta ca o va p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org