Referat - Despre infractiuni si pedepse

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
380
Etichete
despre, infractiuni, pedepse
Descarcari
245
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Universitatea ,,Spiru Haret"
Facultatea de Drept – Bucuresti
Dobre Adrian, anul al II-lea , zi , grupa 203

Despre infractiuni si pedepse
de Cesare Beccaria
(1738-1794)

Cartea lui Cesare Beccaria care afirma ridicarea omului împotriva violentei si sistemului inchizitorial, care deschidea caile catre o lume noua, a ramas pâna astazi o lucrare vie, atragatoare, patrunsa de o calda umanitate, orientata de o meditatie generoasa si nobila, cu virulenta de pamflet în demascarea tarelor trecutului.
Cesare Beccaria si-a scris opera principala în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, în conditiile dezvoltarii iluminismului italian.
În cartea sa, Cesare Beccaria ar vrea ca legile sa-si gaseasca originea în ratiune. Scopul prim al legilor este de a asigura ,,cea mai mare fericire raspândita la cei mai multi" (la massima felicità nel maggior numero). Acela care, în finalul cuvântului Catre cititor, se autodefineste ca ,,un pasnic iubitor al adevarului", nu considera ratiunea de stat ca fiind superioara intereselor individuale ale persoanei umane. Pentru Beccaria, statul este totalitatea indivizilor si binele statului trebuie sa coincida cu binele cetatenilor care îl alcatuiesc. Aceste concluzii se desprind cu claritate din citatul urmator si care sintetizeaza scopul lucrarii: ,,Moartea este oare o pedeapsa cu adevarat utila si necesara pentru siguranta si buna ordine a societatii? Tortura, chinurile sunt oare juste, si ating ele scopul pe care si-l propun legile? Care este cel mai bun mijloc de prevenire a infractiunilor? Aceleasi pedepse unt oare deopotriva utile în toate timpurile? Ce influenta au ele asupra moravurilor? Aceste probleme merita sa fie dezlegate cu acea precizie geometrica, careia nu-i pot rezista ceata sofismelor, elocventa seducatoare si îndoiala sfioasa. Daca n-as avea alt merit decât acela de a fi cel dintâi care a prezentat Italiei, cu o claritate mai mare si mai convingatoare, ceea ce alte natiuni au îndraznit sa scrie si încep sa practice,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org