Referat - Despre viata lui Stefan cel Mare

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
399
Etichete
despre, viata, lui, stefan, cel, mare
Descarcari
282
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Scoala Generala Nr.24





PROIECT
Comemorarea lui Stefan Cel Mare




Darie Dan
Dumitrescu Dragos
Dumitru Cristian

Despre viata lui Stefan cel Mare

“Barbat glorios si victorios care a biruit pe toti regii vecini…om fericit caruia soarta ia harazit cu multa darnicie toate darurile.Caci pe cand altora le-a dat numai unele insusiri si anume prudenta impreunata cu siretenie ,altora virtuti eroice si spirit de dreptate ,altora biruinta contra dusmanului ,numai tie ti le-a harazit la un loc pe toate. Tu esti drept, prevazator, istet, biruitor contra tuturor dusmanilor. Nu in zadar esti socotit printre eroii secolului nostru.”
(cronicarul polon Miechowski)

În secolul XIV patrundea în Europa un popor razboinic : turcii . Ei veneau din Asia si împartaseau credinta islamica. Otomanii se îndreptasera împotriva statelor crestine, în special a Imperiului Bizantin.
Moldova era sub amenintare turca din jurul anului 1455, primul domnitor care a platit tribut Portii fiind Petru Aron (1455-1457). La sfârsitul domniei lui, Vlad Tepes, care era domn în Tara Româneasca, îl ajuta pe Stefan cel Mare sa urce pe tron.
Pe plan intern, Stefan consolideaza Sfatul Domnesc, din care fac parte boierii cu dragatorii, întareste cetatile de aparare (Suceava, Neamt). El acorda privilegii negustorilor Brasoveni. Se ocupa de cele doua cetati de la sud, Chilia si Cetatea Alba, care erau stapânite de Ungaria din anul 1448.
Obiecitvele lui pe plan extern erau :

Mentinerea uni echilibru între partile rivale
Pastrarea existentei politice anti-otomane a Moldovei
Pastrarea independentei si integritatii teritoriale a Moldovei
Înlaturarea suzeranitatii otomane

În primii ani de domnie urmareste emanciparea fata de pretentiile de suzeranitate si dominatie ale Poloniei si Ungariei. Astfel el reînoieste tratatul de vasalitate fata de Polonia (Cazimir IV) în 1459. În 1465 cucereste Chlia si Cetatea Alba, în detrimentul Ungarie. Reactia regelui ungur, Matei Corvin este de a veni cu armata, dar este învins


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org