Referat - Desteapta - te romane

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
369
Etichete
desteapta, romane
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi

IMNUL



Desteapta-te romane !
Andrei Muresanu

Imnul este o specie a genului liric.Este o creatie in versuri, in care autorul preamareste, in cuvinte solemne, patria, eroii, evenimentele cruciale din viata natiunii.De obicei, in imn autorul explica sentimentele unei colectivitati, unui popor.Inrudit cu Oda, imnul era initial un cantec de biruinta.In antichitate, imnul era un poem inchinat eroilor legendari sau un cantec religios inchinat zeilor.Ulterior s-a ajuns la imnurile nationale, unele avand caracter revolutionar, in aceasta ultima categorie intrand si poezia “Desteapta-te, romane!” de Andrei Muresanu.
Ca specie literara, imnul prezinta mai multe trasaturi: este o poezie lirica, exprimand sentimentele unei persoane sau unei colectivitati, autorul preamareste patria, eroii, momentele importante din viata natiunii, tonul solemn. Pe muzica lui Anto Pann “Desteapta-te, romane!” a fost cantata in ocazii solemne si a devenit, dupa 1989, imnul nostru national.
Poezia “Desteapta-te romane!” se incadreaza in genul liric, intrucat autorul isi exprima, in mod direct si nemijlocit, propriile sentimente: patriotismul (concretizat in dorinta “trezirii” in lupta impotriva robiei), mandria pentru o descendenta ilustra, sentimentul apartenentei la un neam de viteji, peste care se arcuieste umbra marilor strabuni.Constiinta ca a sosit momentul marii Uniri a tuturor romanilor se degaja din ce in ce mai mare parte a acestor versuri solemne.
Titlul este alcatuit din verbul “a destepta”, la modul imperative, caruia i se adauga substantivul “roman” in cazul vocativ. Chiar daca este la singular autorul li se adreseaza tuturor romanilor.Indemnul adresat in titlu este intarit prin folosirea semnului exclamarii si prin repetare.
Prima metafora a textului : “somnul cel de moarte” semnifica inertia in fata unui destin tragic pe care li l-au hrazit romanilor “barbarii de tirani”.
Anul 1848 fiind asteptat ca an de mari prefaceri, poetul considera ca soarta romanilor s-ar pu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org