Referat - Desteapta-te romane

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
308
Etichete
desteaptate, romane
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Desteapta-te, romane!

Andrei Muresanu(1826 – 1863), poet si publicist ardelean, apartinand generatii de la 1848, a fost cunoscut mai ales prin poezia “Un rasunet”, publicat in nr. 25 din 21 iunie 1848 al revistei “Foaie pentru minte, inima si literatura”, alaturi de prima parte a Proclamatiei de la Islaz, act fundamental al Revolutiei din Tara Romaneasca.
Aceasta creatie este un raspuns, o replica sau un ecou, adica “un rasunet” la poezia “Catre romani”, (Desteptarea Romaniei) a lui Vasile Alecsandri, publicata anterior (cu patru numere inainte) in aceeasi revista brasoveana, ulterior titlul ei fiind schimbat in “Desteapta-te, romane!”
Poezia fost pusa pe muzica de Anton Pann (dupa alte pareri, de un ucenic al acestuia sau de poet insusi) si a fost adoptata ca imn al revolutionarilor romani de la 1848, a rasunat pe campia libertati de la Alba-Iulia (1918), iar dupa Revolutia din Decembrie 1989 devenit imnul national al Romaniei.
Titlul este constituit din verbul a se destepta la imperativ, urmat de substantivul roman in cazul vocativ, cu valoare de sinecdoca, deoarece prin roman poetul intelege intreaga natiune.
El este reluat cu forma identica si in primul vers al poeziei, exprimand mesajul si ideea centrala a acesteia – indemnul la desteptarea nationala, la lupta impotriva tiraniei, pentru libertatea sociala, pentru unitatea si independenta nationala. Poetul sustine deci trezirea si smulgerea din robie a poporului roman si ii prevede astfel un viitor mai bun, castigat prin lupta si jertfa. De accea si Eminescu, care l-a ales pe poet ca erou al unui poem al sau, il considera, in “Epigonii”, “Preot desteptarii noastre, semnelor vremii profet”, el fiind cel care “scutura lantul” si “cheamã patria sã-nvie”.
Poezia, in intregimea sa, este constituita dintr-o suita de indemnuri. Mai intai, poetul ii indeamna pe romani la desteptarea nationala, la trezirea din robie si la actiunea pentru a-si croi un nou destin, prin care sa-i impresionez chiar pe dusmani (“La care


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org