Referat - Dezertor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
512
Etichete
dezertor
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Dezertor
Itic Strul, dezertor” este povestea tragica a unui soldat evreu pe care asprimea regimului si locotenentul antisemit l-au facut sa-si puna capat zilelor, considerand ca ii este mai bine mort decat sa fie dezertor.
Itic Strul si comandantul sau mergeau într-o misiune de patrulare într-o zi de iarna rece si pustie. Se opresc si fac o pauza, în care Itic încearca sa faca conversatie cu "domnul caprar", dar acesta era moraconos în acea zi: tare-i urzuz astazi!’’.
in ultimele zile locotenentul se comporta ciudat. dandu-i de gandit lui itic.acesta fusese foarte mândru ca fusese ales sa-l însoteasca pe caprarul ion ghioaga, în acesta misiune, dar acuma se întreaba ce se întâmpla cu acesta, deoarece el era un om glumet. Se chibzuia ca poate e din cauza pericolului acestei misiuni.
Cei doi se cunosteau de multa vreme si erau buni prieteni. Caprarul îsi aduce aminte de o datorie mai veche catre Itic Strul, lucru care îl determina pe Itic sa-l suspecteze si mai tare pe prietenul sau.
Itic era de felul sau un las si un fricos, iar acuma îsi aduce aminte de momentele de groaza pe care le-a trait pe front. Dar cu timpul s-a obisnuit cu viata de razboi, a prins chiar curaj si spera chiar la o medalie.
intre timp, incepu sa pândeasca miscarile caprarului în speranta ca va afla ce se întâmpla. Îndrazneste si întreaba pâna la urma despre ce e vorba, dar caprarul îl linisteste si cei doi continua mersul.La un moment dat Itic cade într-o groapa în zapada, fapt ce îl linisteste pe caprar, care devine mai vorbaret si începe sa povesteasca cu Itic întâmplari de demult.
Itic îl suspecteaza acum pe caprar ca urmeaza sa-l omoare, dar se înseala.acesta complet nelinistit incepe sa-si faca ganduri cum sa-si imparta ceasurile alaturi de nevasta si de copii.
Ajung într-o poiana, Itic îsi da seama ca sunt chiar în fata regimentului lor. Caprarul îi spune acuma despre ce este vorba: primise ordinde la noul locotenent sa-l împuste pe Itic si sa-l dea dezertor, dar pentru ca era


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org