Referat - Dezordinea monetara internationala la sfarsit de mileniu II

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
310
Etichete
dezordinea, monetara, internationala, sfarsit, mileniu
Descarcari
253
Nota
0 / 10 - 0 voturi


DEZORDINEA MONETARA INTERNATIONALA
LA SFÂRSIT DE MILIENIU II

Dupa inconvertibilitatea întâi tacita apoi oficiala a dolarului în aur, un nou sistem de stalon deviza: Dolarul Standar care deviza din “Gold Exchange Standard”. Aceasta substitutie se face în mod progresiv începând din 1961. Efectuata practic în martie 1968, aceasta a fost necunoscuta oficial în 5 august 1971.
Punerea în lucru a Dolarului Standard, apoi functionarea acestui sistem sunt însotite de criza monetara internationala conducând la situatia contemporana pe care o putem cataloga drept dezordinea monetara internationala.

Doalrul Standard
Sistemul de etalon deviza se caracteerizeaza prin faptul ca o moneda nationala a devenit moneda etalon înlocuind sistemul legat de folosirea aurului. Dolarul a ajuns pâna la acest rol pe baza fortei economice existente în Statele Unite si a libertatii muncii. Exista o prezenta majoritara a unui dolar echilibrat în rezervele monetare internationale ale statelor care datorita inconvertibilitatii în aur justifica aceasta calificare a sistemului contemporan al Doralului Standard. Rolul dolarului în comparatie cu moneda internationala a fost intensificat prin dezvoltarea investitiilor si a împrumuturilor efectuate în Statele Unite în dolari. Este momentul în care Dolarul Standard substituie progresiv Gold Exchange Standrad (schimbul de aur), în care utilizarea dolarului s-a raspândit cu extrema rapiditate pe piete monetare si financiare noi.

A. Natura balansarii dolarului sau creantele oficiale
ale Statelor Unite
Averile în dolari sunt detinute de Bancile Centrale, altele decât Bancile Federale de Rezerve, sub forma de dolari. În sistemul G.E.S aceste balansari erau convertite în aur de catre Bancile centrale dupa Trezoneria americana; se stie ca decaderea si sfârsitul G.E.S. au drept cauza imposibilitatea de a mentine convertibilitatea în aur.
Dolarul, moneda de rezerva multilaterala constituie pentru cea mai mare parte din spatiul international o moneda centrala


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org