Referat - Dezvoltarea copilului in perioada anteprescolara

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
387
Etichete
dezvoltarea, copilului, perioada, anteprescolara
Descarcari
251
Nota
0 / 10 - 0 voturi


DEZVOLTAREA COPILULUI
IN PERIOADA ANTEPRESCOLARA


DEZVOLTAREA PROCESELOR DE CUNOASTERE


SENZATIILE SI PERCEPTIILE

REPREZENTARIILE

MEMORIA

PARTICULARITATILE ATENTIEI

LIMBAJUL

GANDIREA Senzatiile si perceptiile
Intre 1 si 3 ani, deosebit de mult se imbogateste planul senzorial – perceptiv. Perceptiile auditive cunosc treptat o specializare si o anumita finete, dobandind functii psihologice mai ample. Numeroase tipuri de fenomene sonore devin obiect al perceptiei. Muzica incepe sa determine la copii reactii pozitive sau atentie incordata, mai ales dupa varsta de un an si jumatate, ceea ce demonstreaza ca incepe sa se dezvolte sensibilitatea muzicala. La doi ani, copilul este sensibil la ritm; poate chiar sa danseze la auzul de melodii ritmate. Dezvoltarea analizatorului auditiv e implicata si in diferentierea cuvintelor, a modului cum sunt pronuntate. Progresele sensibilitatii in aceasta directie maresc baza perceptiva de intelegere a limbajului. Se formeaza treptat auzul fonematic.
Se dezvolta totodata, perceptiile vizuale. Dupa 1 an, spre 1 an si 6 luni, se manifesta interesul pentru figuri colorate din reviste, ziare etc. Spre 2 ani, interesul ramane viu si atunci cand pozele sau figurile nu sunt colorate. La 3 ani, pe copil il intereseaza cartile cu ilustratii. El are preferinte pentru ilustratiile clare si simple, cu putine detalii si expresive.
Obiectele indepartate, precum si cele mici le percepe mai greu, ceea ce se datoreaza dezvoltarii inca nesatisfacatoare a capacitatilor de acomodare a cristalinului. De fapt, recunoasterea obiectelor de la distanta, perceperea lor clara, presupune o anumita experienta perceptiva de care anteprescolarul nu dispune inca.
Perceptiile si senzatiile gustative si olfactive se dezvolta si ele. Anteprescolarul mai obisnuieste sa duca lucrurile la gura. In general, gusturile sale se diferentiaza; el incepe sa aiba preferinte pentru alimente de o anumita culoare, sau o satietate gustativa si olfact


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org