Referat - Dictator absolut

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
367
Etichete
dictator, absolut
Descarcari
225
Nota
0 / 10 - 0 voturi












(IOSIF VISSARIONOVICI DJUGASVILI)
1879 - 1953



















Dictator absolut
Dictator absolut al Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste din 1929 pana la moartea sa, in 1953, Stalin a facut din tara sa o superputere mondiala, chiar daca a instaurat unul dintre cele mai represive regimuri politice din istorie.
Nascut Iosif Vissarionovici Djugasvili la 21 decembrie 1879 in orasul Gori din Georgia, in Caucaz, Stalin a fost terorizat in copilarie de tatal sau alcoolic, un cizmar saracit. Dupa moartea tatalui, copilul de 11 ani avea sa fie rasfatat de mama sa care il iubea exagerat de mult, visand sa faca din el un preot ortodox. S-a inscris la seminarul teologic din Tiflis la varsta de 14 ani, si atitudinea sa rebela I-a atras porecla de Koba, dupa numele legendarului bandit si rebel georgian. In scurt timp s-a simtit incorsetat de aspra disciplina ce domnea in seminar si sub acuzatia de a fi raspandit idei subversive, a fost exmatriculat din seminar in 1899. Dupa trei ani era membru al sectiunii georgiene a Partidului Social-Democrat si in aceasta calitate calatorea prin Caucaz, facand agitatie printre muncitori si organizand greve. Asemeni contemporanului sau german Adolf Hitler, tanarul “Koba” provenea dintr-un mediu familial sordid si brutal si parea complet lipsit de perspective in tinerete. Spre deosebire de Hitler, ucenicul revolutionar georgian nu avea nici carisma, nici talent oratoric, dar era curajos, necrutator si un stralucit organizator. Limba lui materna era gruzina, o limba foarte diferita de rusa insusita ulterior, pe care a vorbit-o toata viata cu un pronuntat accent gruzin.
In 1903, social-democratii s-au despartit in doua grupuri, factiunea radicala bolsevica (“majoritara”) a lui V.I.Lenin si factiunea mai moderata pe care Lenin o numea mensevica –“minoritari”,desi in realitate ii depasea numeric pe bolsevici.Stalin s-a alaturat radicalilor si s-a format la scoala lui Lenin .In urmatorul deceniu ,din 1903


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org