Referat - Dictionarul termenilor de matematica

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
462
Etichete
dictionarul, termenilor, matematica
Descarcari
421
Nota
0 / 10 - 0 voturi

În alcatuirea „Dictionarului termenilor de matematica”, am considerat ca e bine de precizat numai acei termeni ce se folosesc fie în prelucrarea matematica (statistico-matematica) a datelor de observatie culese în activitatea de protectie a mediului, fie termenii ce sunt utilizati în modelele matematice din Biologie (Ecologie, Genetica etc).


DICTIONAR DE TERMENI – MATEMATICA

ABATERE STANDARD =unde D2(X) este dispersia variabilei aleatoare X; abaterea standard reprezinta un indicator al împrastierii valorilor unei variabile aleatoare. E: standard deviation (O.M.).
ABSCISA (absurdus), termen introdus de Leibniz. Pentru un punct de pe o axa reprezinta numarul care indica lungimea segmentului cuprins între punct si originea axei. E: absciss; F: abscisse (O.M.).
ABSURD (absurdus), contrar cu logica, cu ratiunea. O demonstratie sau un rationament prin absurd poate fi realizat în doua moduri: (a) se stabileste ca o propozitie este adevarata aratând ca daca nu este se ajunge la o consecinta falsa; (b) se stabileste ca o propozitie este falsa aratând ca consecintele sale sunt false. E: absurd; F: absurde (O.M.).
ADUNARE (additio), operatie care consta în reunirea într-un singur numar (numit suma) a doua numere. Operatia se defineste analog si pentru alte entitati matematice asemanatoare, ca: polinoame, functii, vectori etc. E: addition; F: addition (O.M.).
AFIX (affixus = atasat), numarul complex z= a + bi atasat punctului din planul complex (C) raportat la un reper ortonormat. (O.M.).
ALGORITM succesiune determinata de prescriptii precise având ca obiectiv rezolvarea problemelor dintr-o anumita clasa, dupa un numar finit de pasi. Ex: algoritmul lui Euclid pentru aflarea (a, b) = c.m.m.d.c. al numerelor a si b. E: algorithm; F: algorithme (O.M.).
ANALITIC care procedeaza prin calea de analiza ce considera lucrurile prin elementele lor (o metoda analitica, un spirit analitic) în opozitie cu sintetic care considera lucrurile în ansamblul lor. E: analytic; F: analyt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org