Referat - Drept notarial

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
408
Etichete
drept, notarial
Descarcari
682
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Drept notarial



I. Consideratii generale asupra dreptului notarial

1. Notiunea si importanta dreptului notarial
Dreptul notarial este constituit din ansamblul normelor juridice care reglementeaza modul de organizare a activitatii notariale, statutul notarului public si procedura de întocmire a actelor notariale. Enuntarea acestei definitii sintetice releva existenta unor norme juridice cu caracter diferit: unele sunt norme ce privesc doar organizarea activitatii notariale si structura organelor care o exercita sau o coordoneaza; altele se refera la procedura de întocmire a diferitelor acte notariale.
Activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice, astfel cum precizeaza chiar art. 1 din Legea nr. 36/1995, „constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale nelitigioase, precum si exercitiul drepturilor si ocrotirea intereselor, în conformitate cu legea". Din aceste dispozitii legale se poate desprinde si importanta deosebita a activitatii notariale si, implicit, a dreptului notarial.
într-adevar, societatile moderne si cu o solida economie de piata se caracterizeaza printr-o multiplicare accentuata a raporturilor juridice la care participa persoanele fizice si tot mai multe persoane juridice. Participarea la viata juridica implica, cu necesitate, respectarea unei anumite ordini de drept si a valorilor ocrotite de aceasta. Datorita acestui fapt actele juridice nu se pot întocmi fara respectarea unor conditii legale, fie ele de forma, fie de fond.
Unul din marile principii ale dreptului civil este fara îndoiala acela al consen-sualismului. Aceasta înseamna ca, în general, simplul acord de vointa al partilor este generator de drepturi si obligatii corelative. Prin urmare, partile nu sunt tinute sa recurga la constatarea raporturilor lor civile sau comerciale printr-un act întocmit în fata unui notar public. Cu toate acestea, siguranta circuitului civil recomanda constatarea unor atare raporturi printr-un act scris, respectiv chiar printr-un


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org