Referat - Dreptul si birocratia

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
441
Etichete
dreptul, birocratia
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

DREPTUL SI BIROCRATIA


Toata stima si consideratia pentru corpul de functionari publici care, aplicând Legea, ajuta zeci de mii de petitionari în rezolvarea problemelor acestora.
Legea este însa uneori susceptibila de interpretari, dar instructiunile de aplicare a Legii sunt o adevarata pacoste.
Mai traim, din pacate, epoca în care „seful gândeste pentru subordonat” specifica marilor dictaturi, recte a lui Stlain, Hitler sau Ceausescu. Functionarul se considera aparat de raspundere atât timp cât respecta în litera, nu Legea pe care dese ori nici nu o cunoaste, ci a instructiunilor de aplicare a ei emisa de multe ori de persoane interesate sau de competinta discutabila.
Pâna când ? Cât va mai dura tranzitia, în special în asumarea raspunderii, complet inexistenta la majoritatea absoluta a functionarilor publici ? Pe când vom lucra ca în restul Europei fara Instructiuni de aplicare a Legii ?
Legile regimului comunist de trista amintire cuprindeau o „expunere de motive” din care ori ce functionar putea sa înteleaga de ce si cum sa aplice Legea. Actuala „Mare Adunatura Nationala” nu mai este capabila oare sa explice ce vrea prin noua Lege?

Nu este necesar sa ai calitati de cercetator pentru a culege o întreaga gama de spete în care birocratia se pretinde în drept sa ceara repetitia la infinit a asa ziselor „dovezi”.
La concret:
În anul 1886 domnul Gustav Müller cumpara de la domnul Alfred Einstein imobilul situat în ……
Actul respectiv poarta atestarea notariala.
Prezentarea în original a actului de mai sus presupune:
Domni Einstein si Muller, nascuti, înca în viata, s-au prezentat personal în fata unui notar care i-a legitimat. Notarul s-a convins apoi ca domnul Einstein este proprietar al imobilului ce urma a fi tranzactionat. În consecinta redacteaza sau da citirii actul tranzactiei apoi atesta depunerea semnaturilor olografe ale partilor.
Functionarii anului 2007 cer însa, potrivit instructiunilor de aplicare a legii, actele de nastere si moarte ale partilor precu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org